Summit-ul european s-a incheiat cu dezacorduri pe temele importante
Articol de , 20 martie 2015, 14:51
Liderii europeni nu au reusit sa ajunga, ieri, la un acord privind prelungirea automata a sanctiunilor decise impotriva Rusiei care vor expira in luna iulie, scrie site-ul EurActiv.com intr-un comentariu pe tema summit-ului comunitar care a avut loc ieri si astazi.
De asemenea, sefii de stat si de guvern nu au ajuns la o intelegere care sa permita ca acordurile incheiate de fiecare stat comunitar in parte cu Gazprom sa poata fi controlate de Comisia Europeana (CE).
In ce priveste sanctiunile impotriva Rusiei, continuarea lor eventuala, sau intreruperea lor va fi decisa la summit-ul din luna iunie
In schimb, liderii europeni au decis ca masurile adoptate impotriva Rusiei sa fie legate de aplicarea stricta a masurilor pentru normalizarea situatiei din Ucraina inscrise in acordul de la Minsk.
In acordul respectiv guvernul din Ucraina are fixat termen pana la 31 decembrie anul acesta sa adopte reforme constitutionale care sa includa un anumit grad de autonomie regiunilor Donetk si Lugansk.
Liderii UE au declarat ca o eventuala ofensiva a separatistilor rusofoni asupra orasului Mariupol va determina adotparea de noi sanctiuni impotriva Rusiei.
In ce priveste politica energetica comuna, liderii comunitari nu au reusit sa ajunga la o intelegere care sa permita desecretizarea contractelor pe care guvernele UE le-au semnat si le vor semna cu Gazprom, mai scrie EurActiv.com.
Polonia, care militeaza de multi ani pentru un front comun european in relatia cu Rusia in problema gazelor, este liderul statelor care solicita desecretizarea contractelor, dar Germania, care are relatii speciale cu Gazprom, se opune sub pretextul ca astfel ar putea fi facute publice date care tin de securitatea nationala.
Gazprom negociaza cu fiecare stat comunitar in parte contractele de furnizare a gazelor naturale si profita, astfel, de diviziunile profunde care exista intre europeni pe aceasta tema.
Bruxelles-ul insista asupra faptului ca UE ar avea o pozitie mult mai puternica in relatia cu Rusia daca blocul comunitar s-ar prezenta unit la negocierea contractelor de furnizare gaze naturale.