Bucureşti FM îţi spune povestea Lupoaicei
Articol de Sabina Lapadatescu, 24 martie 2015, 14:31
Statuia Lupoaicei Capitoline, simbolul latinităţii, se găseste amplasată pe Bulevardul I.C.Brătianu la intersecţia cu strada Lipscani, via-a-vis de Biserica Sf. Vineri din Piața Sfântul Gheorghe.
Istoria acestui monument este una deosebit de interesantă dacă ţinem cont de multiplele schimbări de amplasament pe care le-a suferit pe parcursul anilor.
În anul 1906 cu ocazia celebrării a 40 de ani de la încoronarea Regelui Carol I ca domnitor al României și 1800 de ani de la cucerirea romană a Daciei, municipalitatea Romei a dăruit bucureștenilor o copie a celebrului monument roman „Lupa Capitolina”, care o reprezenta pe legendara lupoaică, care i-ar fi alăptat pe Romulus si Remus, întemeietorii Romei. Copia din bronz a fost realizată de un sculptor grec anonim şi a fost amplasată în Palatul Artelor.
În acelaşi an, pe 7 septembrie, statuia a fost așezată pe un piedestal din piatră, ce purta acronimul SPQR (Senatus Populus Que Romanus, Senatul și Poporul Roman), şi a fost amplasată în incinta „Arenelor Romane” din „Parcul Carol I”. Doi ani mai târziu, în 1908, locul statuii este schimbat în Piața Sfântul Gheorghe care atunci se numea Piața Romei.
În anul 1931, statuia este reamplasată, de data aceasta pe Dealul Mitropoliei, de unde în 1965 este repozitionată în mijlocul părculețului din Piaţa Dorobanţi.
Periplul prin Bucureşti al statuii nu se opreste aici, pentru că în anul 1997 ea este din nou mutată de data aceasta în Piaţa Romană, unde nu va sta decât până în 2009.
În 2010, „excursia” monumentului Lupoaicei Capitoline ia sfârşit, când, în urma unei discuții între primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, și ambasadorul Italiei, se hotărăşte reamplasarea statuii în locul de unde plecase în urma cu 107 ani.
Statuia Lupoaicei Capitoline face parte din patrimoniul monumentelor istorice ale Bucureştiului.
Sursă: Wikipedia