Britanicii ar vrea si n-ar vrea sa ramana in UE
Articol de , 28 martie 2015, 10:39
UE este astazi mai putin iubita in Marea Britanie decat oricand in ultimii 20 de ani, este concluzia unui studiu anual realizat de NatCen Social Research, facut public pe 26 martie si citat de EurActiv.com.
Conform studiului 63% dintre britanici fie vor ca tara lor sa iasa din UE, fie vor ca puterile institutiilor comunitare sa fie reduse in ce priveste deciziile economice ale statelor membre.
Mai mult de o treime ditre cei chestionati au declarat clar ca vor ca Marea Britanie sa paraseasca pur si simplu UE, cel mai mare porcent din 1985 incoace.
Cu toate acestea, majoritatea britanicilor ar vrea sa ramana in UE, dar cu conditia ca atributiile de decizie ale instituriilor de la Bruxelles sa fie reduse, mai spune.
Daca au fost pusi sa faca alegerea clara intre ramanerea in UE si iesirea din UE, 57% dintre cei chestionati au spus ca vor sa ramana, iar 35% au spus ca vor sa iasa, precizeaza EurActiv.
Daca, insa, cei chestionati au fost pusi sa faca alegerea intre mai multe variante, nu doar « ramanere» si « iesire », procentul celor care au continuat sa afirme ca vor sa iasa din UE a scazut la 24%. 38% au spus ca vor sa ramana in UE daca Bruxelles-ul va avea putere de decizie mai mica.
Euroscepticismul nu a crescut considerabil
NatCen British Social Attitudes Report este un studiu anual care analizeaza opinia publica in ce priveste evolutiile politice, culturale si economice.
Din punct de vedere politic ultimii 5 ani au fost marcati de cresterea popularitatii partidului UK Independence Party (UKIP), afisat anti UE, si de anuntul facut de partidul Conservator privind organizarea unuii referendum pe tema ramanerii Marii Britanii in UE.
Cu toate acestea, din 2005 pana acum, in ansamblu, euro-scepticismul britanicilor nu a crescut, afirma autorii studiului.
Dar cel mai mare val de euro-scepticism s-a nascut in 1996, dupa ce UE a decis sa interzica exporturile britanice de carne de vita din cauza bolii vacii nebune.
Indentitatea si economia
Britanicii nu se simt europeni, dar stiu ca au de profitat de pe urma apartenentei la UE.
Studiul recent publicat arata ca doar 15% dintre britanici se simt Europeni.
42% dintre cei chestionati nu cred ca relatiile mai stranse cu UE ar avea vre-un efect, bun sau rau, pentru economia britanica, 35% cred ca ar fi profitabile, in timp ce 17% cred ca ar slabi economia britanica.
Asta demonstreaza ca, din 1997 si pana in prezent, mai multi britanici sunt constienti de efectele benefice ale apartanentei la UE asupra economiei.
Imigratia
In ce priveste migratia in interiorul UE, 41% dintre cei chestionati au afirmat ca sosirea strainilor din tarile comunitare in Marea Britanie aduce mai multe cheltuieli decat beneficii statului si economiei, in timp de 17% cred ca beneficiile si costurile sunt egale.
In schimb. 69% dintre britanici spun ca este important pentru ei sa aiba dreptul de a lucra in orice alta tara din UE.
.