BucurestiFm iti spune povestea Statuii Aviatorilor
Articol de Stefania Grigore, 31 martie 2015, 15:35
Statuia Aviatorilor se află în centrul Bucureştiului, pe Bulevardul Aviatorilor. Construcţia reprezintă un monument de referinţă pentru istoria României, amintind de eroii aerului căzuţi la datorie pentru patrie.
Statuia a fost realizată din ordinul regelui Carol al II-lea, iniţial aceasta numindu-se Monumentul Eroilor Aerului.
Ideea statuii Aviatorilor a aparţinut sculptorului Lydia Kotzebue în anul 1927, dar întregul proiect, a fost dus la bun sfârşit de sculptorul Fekete Jozsef.
Pentru realizarea Statuii Aviatorilor au fost necesari 5 ani, sculptura fiind începută în anul 1930 şi finalizată în anul 1935, amplasamentul ei fiind pe fosta şosea Jianu, în prezent bulevardul Aviatorilor. Monumentul are o înălțime de 20 m, este compus din sculpturi de bronz așezate pe un postament de beton armat placat cu piatră de Banpotoc, format dintr-un obelisc situat la rândul său pe o structură realizată din patru prisme trapezoidale lipite între ele prin arcuri de cerc.
Tot acest complex este fixat pe o bază circulară din piatră. Deasupra obeliscului este așezată statuia înaltă de 5 m, cântărind 5 tone, care ilustrează omul zburător, având aripile desfășurate.
La baza obeliscului se găseşte o compozitie sculpturală în care sunt redati trei aviatori cazuti în luptă, împreuna cu avioanele lor . Pe soclul monumentului se află de asemenea 13 placi de bronz în care sunt înscrise numele aviatorilor români căzuţi la datorie în perioada 1912-1938.
Aviatorii militari sărbătoresc în fiecare an pe 20 iulie, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, odată cu praznicul Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul şi ocrotitorul aviatorilor români. Cu acest prilej la Statuia Aviatorilor se organizează un ceremonial militar şi religios în memoria eroilor aerului.
Statuia Aviatorilor a fost inclusă în 2010 pe lista monumentelor istorice ale Capitalei.