Spiritul sărbătorilor de Paşte nu va lipsi de la Centrul Social „Sfântul Ioan”
Articol de Sabina Lapadatescu, 10 aprilie 2015, 14:38
La Centrul de Servicii Sociale „Sfântul Ioan” al Primăriei Capitalei, aflat pe Bulevardul Theodor Pallady, în imediata apropiere a stației de metrou Anghel Saligny, pregătirile de sărbători sunt în toi. Oalele cu borș de miel și cu sarmale sunt pe foc, se vopsesc ouăle, iar la cuptor sunt plăcinte „poale’n brâu”. Bucătării tranşau carnea de miel pentru friptura de la masa de Paște.
Conform coordonatorului Centrului „Sfântul Ioan” , Octavian Voicu, o sută de foști oameni ai străzii, care acum locuiesc la Centrul Sfântul Ioan, vor primi duminică, la micul dejun, ouă roșii, drob de miel, pastramă de porc, roșii și castraveți. Masa festivă de Paște, de la prânz, le va oferi mâncăruri tradiționale, precum ciorbă și friptură de miel și cozonac. Desigur, nu va lipsi pasca, dar vor fi pe masă și portocale și banane, spune șeful de la Pallady. De același meniu vor beneficia și 50 de persoane fără adăpost, care se află în perioada încheierii contractelor prin care vor deveni rezidenți permanenţi ai adăpostului „Sfântul Ioan” , a mai declarat Voicu.
Șefa Direcției de Asistență Socială a Primariei Capitalei, Cosmina Simean, a declarat că nu au fost uitate nici cele peste 3.400 de persoane cu venituri mici, sub 400 de lei pe luna, care beneficiază de serviciul de cantină socială. Pentru ca și această categorie de persoane defavorizate să poată beneficia de o masă de Paște, de pe care să nu lipsească felurile tradiționale, încă de miercuri, cantinele Municipalității au început să distribuie sarmale, costiță afumată, măsline, smântână, iaurt, zahăr, stafide și pâine. Iar, de ieri, a început distribuirea borșului, a drobului și a fripturii de miel. Nu lipsesc nici ouăle și cozonacul. Aceste persoane, majoritatea pensionari și oameni asistaţi social, au mai primit și carne de porc, pateu de ficat, cașcaval și unt.
Desigur, un fenomen îmbucurător este acela mai multe persoanele fără adăpost, care au buletin de București pot fi găzduite permanent în adăposturile disponibile. Astfel, aceste persoane pot beneficia de condiții de viață mult mai bune decât cele de pe stradă – adăpost, căldură, mâncare și condiții de igienă, și au o șansă în plus de a-și putea găsi un loc de muncă stabil și cu toate formele legale, spune șefa de la Asistență Socială, Cosmina Simean.
În context trebuie amintit faptul că, potrivit unui studiu realizat de Direcția de Asistență Socială a Municipiului București, în noiembrie anul trecut, aproximativ 90% dintre persoanele fără adăpost din București provin din alte județe ale țării, iar aproape 70% dintre cei care trăiesc pe stradă ar refuza un loc de muncă plătit cu salariul minim pe economie.
Text şi poze: Mircea Apostolescu