126 de ani de la nasterea lui Charlie Chaplin!
Articol de Stefania Grigore, 16 aprilie 2015, 12:43
Charles Spencer Chaplin s-a născut la Londra, Anglia, pe 16 aprilie 1889 într-o familie săracă de artişti. Tatăl său, cântăreţ şi actor, avea serioase probleme cu alcoolul, iar mama, cunoscută sub numele de scenă de Lily Harley provenea dintr-o familie de romi, şi era şi ea cântăreaţă si actriţă în mici teatre obscure.
După ce tatăl moare şi mama este internată într-un azil pentru boli psihice isi ia viata in propriile mâini pentru a supravietui si pentru a-si intretine mama.
Charlie moştenise talentul muzical de la părinţi şi trăise mereu în preajma scenei, aşa că a rămas în lumea teatrului unde a primit mici roluri, iar anii de sărăcie în care îşi câştiga cu greu existenţa şi instabilitatea psihică a mamei îl vor marca decisiv pe tânărul Charlie.
Charlie si-a făcut debutul profesional ca dansator de step în calitate de membru al unui grup de copii numit „The Eight Lancashire Lads ” , talentul său este remarcat şi primeşte rolul băieţelului Billy din spectacolul de teatru Sherlock Holmes.
La 19 ani s-a angajat într-o trupă londoneză de teatru cu care, în cei cinci ani de colaborare, a ajuns de două ori în America. La sfârşitul celui de-al doilea turneu în SUA Chaplin a decis să nu se mai întoarcă în Anglia, ci să rămână în Statele Unite,primind o ofertă de angajare ca actor de la Keystone Studios, o companie producătoare de filme din California.
Şi-a făcut debutul pe marile ecrane în februarie 1914, la trei luni de la mutarea sa la Los Angeles şi curând după aceasta a inventat personajul „Vagabondul” pe care l-a interpretat cu succes în câteva zeci de filme de scurt- şi lung-metraj.
Au urmat nenumărate filme, iar popularitatea actorului în epoca cinematografiei mute devenea incomensurabilă. De fapt, se spune că în anii ’20 era cel mai cunoscut om din lume. „Goana după aur/The Gold Rush“, „Luminile oraşului/City Lights“, „Timpuri/Modern Times“ şi „Dictatorul/The Great Dictator“ sunt doar câteva dintre capodoperele care l-au transformat pe Chaplin într-un idol şi, cu toate că a apelat la muzică şi efecte sonore (în „Timpuri moderne“ vocea lui este imprimată pe o melodie), abia „Dictatorul“ este primul film în care vorbeşte cu-adevărat.
Charlie Chaplin a primit, în timpul vieţii, trei Oscaruri onorifice. În 1929, la prima ediţie a Premiilor Academiei Americane, a fost răsplătit cu un trofeu pentru contribuţia extraordinară la filmul „Circul“ (scenarist, actor, regizor, producător). În 1972 a primit un Oscar pentru realizările din întreaga carieră, iar în 1973, cu o întârziere de 20 de ani, unul pentru muzica din „Luminile Rampei“. Deşi „Luminile Rampei“ fusese lansat în 1952, nu rulase în cinematografele din zona Los Angeles, nefiind astfel eligibil pentru o nominalizare.
A murit în ziua de Crăciun în anul 1977, a avut opt copii din ultimul său mariaj cu Oona O’Neill, și un fiu din scurta căsătorie cu Lita Grey.