Estimari, statistici si recensaminte
Articol de , 17 aprilie 2015, 18:21
Economia României va avansa în acest an cu 2,7%, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional publicat marţi. FMI isi menţine, astfel, prognoza fecuta de expertii fondului la finalul vizitei lor la Bucureşti, in luna februarie.
Estimarea este revizuită însă în urcare faţă de raportul World Economic Outlook din octombrie anul trecut cand, FMI anticipa că economia României va creşte cu 2,5% în 2015.
Deci imbunatatirea din octombrie si pana acum este de 0,2 puncte procentuale, desi guvernul a adoptat niste masuri cu care FMI nu a fost neaparat de acord, in primul rand reducerile de TVA si de CAS la angajator. Asta nu poate decat sa-l faca pe premierul Victor Ponta sa se simta confortabil in deciziile pe care le-a luat.
La randul sau, Comisia Europeana estima la începutul anului, un avans de 2,7% al economiei României in 2015, iar Banca Mondială a estimat o crestere de 2,9% .
Alte imbunatatiri in estimarile FMI
Acum FMI estimeaza ca rata medie anuală a inflaţiei se va situa la 1% anul acesta.. In luna octombrie a anului trecut, fondul anticipa că preţurile de consum vor avansa cu 2,9% in acest an.
In plus, deficitul de cont curent se va situa în acest an la 1,1% din PIB. În luna octombrie a anului trecut, instituţia prognoza un deficit de 1,8%.
Rata şomajului va scădea uşor anul acesta, pana la 6,7%.
Pentru 2016 FMI estimeaza o crestere a PIB-ului Romaniei de 2,9% si mai prognozează că inflaţia va accelera cu 2,4% anul 2016. Deficitul de cont curent va fi de 1,5% din PIB, iar rata şomajului se va menţine la 6,7% şi în 2016.
România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie şi pe care autorităţile romane l-au tratat ca având caracter preventiv, adica nu au accesat fonduri până în prezent. In plus acordul dat un plus de credibilitate politicii economice a guvernului ccea ce a permis Romaniei sa se imprumute la dobanzi mai mici pe pietele internationale
Ce spune Standard&Poor’s
Agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s (S&P) a confirmat in urma cu cateva zile, intr-un raport, ratingurile destul de bune ale României pentru datoriile pe termen lung şi scurt, BBB-, cu perspectivă stabilă,
S&P a confirmat aceste ratiguri bazandu-se pe perspective solide de creştere economică, si pe nivelului moderat de îndatorare externă şi fiscală al ţării. S&P considera ca aceste elemente ar putea anula parţial impactul negativ al tăierilor de taxe anunţate de Guvern.
Agenţia de evaluare financiară estimează că economia României va creşte în medie cu circa 3% pe an în perioada 2015-2018, susţinută de avansul consumului intern. S&P mai crede că “cererea internă se va consolida în următorii patru ani, în condiţiile în care nivelul împrumuturilor neperformante va continua să scadă, permiţând astfel reluarea creditării în sectorul privat”
In ce priveste pericolele, S&P spune ca creşterea economică a României ar putea fi limitată de menţinerea la un nivel scăzut a ratei de absorpţie a fondurilor europene, de un climat extern incert, precum şi de un nivel sub aşteptări al investiţiilor străine directe.
Alte problem ar fi “calitatea scăzută a guvernanţei, în ciuda eforturilor recente pentru reducerea corupţiei” , precum şi perspectivele neclare din cauza unui “mediu politic tensionat, urmare a înfrângerii suferite de premierul Victor Ponta la alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut”
INS anunta cifrele somajului pe 2014
Astazi, Institutul Nationalde Statistica a publicat cele mai recente date despre somajul in 2014. Anul trecut rata medie a somajului in randul populaţiei în vârstă de muncă (adica intre 15 si 64 ani) a fost de 6,8%.
Nivelul ratei de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 65,7%, la o distanţă de 4,3 puncte procentuale faţă de ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.
În anul 2014 populaţia activă a României era de 9243 mii persoane, din care 8614 mii persoane ocupate şi 629 mii şomeri
O concluzie din datele INS este ca daca vrei un loc de munca e mai bine sa ai o diploma universitara pentru ca somajul a afectat în măsură mai mare absolvenţii învăţământului mediu şi scăzut, pentru care rata şomajului a fost de 7,2%, si respectiv de 6,7%, comparativ cu rata înregistrată pentru şomerii cu studii superioare (de numai 5,8%).
Recensamant CNADNR
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anuntat astazi ca va demara, începând de luni dimineaţă, recensământul vehiculelor şi autovehiculelor care circulă pe teritoriul României, indiferent de ţara în care sunt înmatriculate.
Recensamantul, care se afectueaza o data la 5 ani, dupa cum a precizat CNADNR, vizeaza: bicicletele şi motocicletele, autoturismele, microbuzele, autocamionetele şi autospecialele până la 3,5 tone, autocamioane şi derivate cu două, trei şi patru axe, autovehicule tip TIR, autobuze, tractoare, autocamioane cu remorcă şi chiar si …… carutele.
Scopul este sa se afle cum a evoluat traficul de vehicule de marfă şi persoane pe reţeaua de drumuri publice interurbane din România in ultimii 5 ani, ca sa se poata stabili gradului de solicitare a retelei de drumuri.
Adica, pe baza acestor date, CNADNR vrea sa poata estima unde si cand va fi nevoie de viitoare autostrazi si drumuri expres