Moaşele din România vor o lege care să reglementeze clar competenţele lor
Articol de Sabina Lapadatescu, 21 aprilie 2015, 15:13 / actualizat: 21 aprilie 2015, 16:42
Meseria de moaşă presupune, în Occident, monitorizarea gravidelor pe tot parcursul sarcinii, educarea acestora pentru sarcină şi naştere, pregătirea pentru postura de mămică, asistarea naşterii şi îngrijirea post-natală a lăuzei şi nou-născutului pe parcursul primei luni de viaţă.
Pregătirea actuală le-ar putea permite şi moaşelor din România acest lucru, dar asta numai dacă statul român le-ar acorda posibilitatea să-şi exercite meseria la parametrii normali şi le-ar permite contactul cu gravida în scopul educării ei pentru naşterea naturală.
Melania Tudose, absolventă a Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală din cadrul Universităţii de Medicină din Bucureşti, şi cu o experienţă de 25 de ani la maternitatea din Buzău, spune că meseria de moaşă ar trebui să poată fi practicată la fel ca în Europa:
În România, singurul act oficial în care este menționată meseria de moașă este o ordonanță de urgență în care sunt stipulate atribuțiile moașei.
Medicul ginecolog Cristian Irimie, precizează că meseria de moașă există dintotdeauna:
Moaşele din România vor să se elaboreze o lege în care să se spună clar ce competenţe au, să poată interveni în situaţii de urgenţă până vine medicul şi să aibă dreptul la parafă.
Autor: Mihaela Arion