Sport in ciuda rechinilor imobiliari
Articol de Stefania Grigore, 22 aprilie 2015, 17:02
Sportivii de la Clubul Nautic Sportul Studențesc continuă să facă performanță, chiar dacă rechinii imobiliari încearcă, de 20 de ani, să le ia baza sportivă. Aceasta se află în Parcul Herăstrău, se întinde pe circa 1,8 hectare și face parte din suprafața de 7 hectare pe care o societate comercială încearcă să o smulgă parcului și Primăriei Capitalei, proprietarul de drept.
Clubul Nautic Sportul Studențesc are 62 de sportivi legitimați. Secția de Yachting, care își desfășoară activitatea în cadrul bazei sportive din Parcul Herăstrău, are 39 de sportivi, dintre care 15 copii, cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani, spune managerul și antrenorul Liviu Doară.
La început, baza sportivă din Herăstrău beneficia de un corp de clădire, care oferea toate facilitățile necesare, de la vestiare, până la săli de conferințe. Această clădire a fost aproape demolată de către societatea care dorește să preia cele 7 hectare din Herăstrău, care includ și baza sportivă, sub pretextul reabilitării. De fapt, cei de la firmă doreau să amenajeze un restaurant, în această clădire, afirmă administratorul bazei. Așa se face că, în prezent, baza sportivă a Clubului Nautic mai dispune doar de hangarul pentru bărci, care a fost reamenajat, dotat și modernizat prin eforturile antrenorilor și ale sportivilor, explică Liviu Doară.
In ciuda situației grele, sportivii Clubului Nautic reușesc să obțină, in continuare, numeroase premii, la competiții naționale, europene și mondiale, la navigația cu vele. Astfel, anul trecut sportivii clubului au reușit câstigarea Campionatului European, la două clase de ambarcațiuni, și au obținut un titlu de vicecampion mondial, la clasa de ambarcațiuni mici.
Anul acesta, la Campionatul European de la Palamos, Spania, o mică sportivă a reușit să obțină titlul de vicecampioană europeană, tot la clasa de ambarcațiuni mici.
Clubul se adresează, însă, și sportivilor care au depășit vârsta senioratului. Astfel, anul trecut, doi reprezentanți ai Clubului Sportul Studențesc, Roșca Bujor și Mihai Făgărașan, care au obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial de Masters.
Printre campionii de valoare pe care Clubul Nautic Sportul Studențesc i-a dat se numără și o sportivă care a obținut nu mai puțin de 10 titluri balcanice, Negoescu Iulia.
In perioada 3-19 aprilie, sportivii Clubului Nautic au fost prezenți la Europa Cup, care s-a desfășurat pe Lacul Sudghiol, din județul Constanța. Și aici, ei au obținut un loc trei, la clasa de ambarcațiuni mari, prin Olteanu Florin, un sportiv experimentat în vârstă de 40 de ani, dar și rezultate notabile la Cupa Apa Nova. La această din urmă competiție, Roșca Maximilian a obținut locul doi, la seniori, Andronic Mihai, a reușit să iasă al doilea la băieți mici, iar Sara Nicol și Marta Andronic au ocupat primele două trepte ale podiumului, la fete mari, în vreme ce, la categoria de vârstă mică, Sara Nicol a obținut locul al doilea.
Trebuie reamintit faptul că Baza Sportivă a Clubului Nautic Sportul Studențesc se află în Parcul Herăstrău și face parte din cele 7 hectare aflate în litigiu intre Primăria Capitalei și Societatea Comercială Domino 94 Impex SRL. Ultimul termen al procesului a avut loc ieri, completul de judecată rămânând în pronunțare, cu un termen de 7 zile. Așadar, pe 28 aprilie vom afla dacă cele 7 hectare din Parcul Herăstrău vor rămâne în proprietatea Municipalității, putând fi utilizate de către sportivii de la Clubul Nautic și de către bucurestenii care doresc să se plimbe în aer liber, sau vor trece în proprietate privată, pentru a fi transformate în dezvoltare imobiliară.
Mai trebuie amintit faptul că cele 7 hectare din Parcul Herăstrău constituie domeniu public și se află în proprietatea Primăriei Capitalei din anul 1912, când i-au fost date prin Decret Regal, tocmai în scopul înființării Parcului Național, numit apoi Herăstrău.
Terenul a fost „vândut” SC Domino 94 Impex SRL de către Biroul de Turism și Tineret ( BTT ), care nu avea, însă, nici un drept de proprietate asupra celor 7 hectare. La baza întregii afaceri necurate a stat un Certificat de Atestare a Dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de către Ministerul Tineretului și Sportului, pe 22 decembrie 1999. Acest certificat a fost contestat în instanță de către Clubul Sportul Studențesc și judecătorii au decis că documentul este fals.
Autor: Mircea Apostolescu