Bucureşti FM îţi recomandă evenimentele culturale de astazi!
Articol de Stefania Grigore, 23 aprilie 2015, 15:25
Programul de astăzi al Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.
La Cinema Studio, în secţiunea competiţională rulează două producţii:
– de la ora 19.00, „Departe de oameni”, un triplul premiat western existenţialist realizat de David Oelhoffen şi inspirat de o povestire de Albert Camus, în care Viggo Mortensen interpretează – vorbind o franceză impresionantă – un profesor din creierii munţilor Algeriei anului 1954 având misiunea de a escorta un ucigaş până la garnizoana din cel mai apropiat oraş;
– de la ora 21.00, „Cold in July / Iulie însângerat”, thriller de americanul Jim Mickle ce se desfăşoară în Texas cu Michael C. Hall, Sam Shepard şi Don Johnson în distribuţie.
În Club Control, de la ora 21.00 are loc proiecţia specială cu documentarul „Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets” în care cineastul Florian Habicht ne aruncă în timp şi spaţiu în Sheffield, Sex City – locul de origine al multor trupe şi artişti importanţi din istoria muzicii – alături de o trupă numită Pulp…
La Cinemateca Union, de la ora 19.00 sunt proiectate, în premieră şi în prezenţa unor invitaţi, două documentare de Izabela Bostan Kevorkian şi Florin Kevorkian despre comunitatea armeană din România: „Noravank, între legendă şi realitate” şi „Recunoaşte 1915” ce porneşte de la genocidul comis de turci împotriva armenilor, de la care se împlinesc 100 de ani.
În cadrul proiectului „Joia de film”, la Spațiul Public European are loc, de la ora 19.00, proiecţia comediei dramatice şi romantice „Baikonur”, coproducţie Germania-Rusia-Kazahstan regizată de Veit Helmer.
A V-a serie de evenimente din cadrul proiectului „Bucureşti Memoria | Explorarea | Imaginarea Oraşului” este şi prima ediţie a Festivalului Internaţional al Luminii, „Spotlight”, lansată azi printr-un concert susţinut de Robin and the Backstabbers şi Alternosfera de la ora 20.00, pe Str. Franceză din Centrul Istoric al Capitalei. Timp de trei zile, de la Biblioteca Centrală Universitară până la Piaţa Naţiunilor Unite, Calea Victoriei se va aprinde, transformându-se într-o expoziţie-gigant, iar spaţiile publice vor fi revitalizate prin intermediul instalaţiilor interactive şi al spectacolelor de lumini. Radio Bucureşti FM este partener media.
Sala Radio găzduieşte de la ora 19.00 concertul „De la Ararat la Carpaţi”, susţinut de Grigore Leşe şi Artur Şahnazarian din Armenia. Invitaţi din România şi din Armenia îi acompaniază pe cei doi mari muzicieni şi interpretează piese specifice celor două culturi, română şi armeană, la instrumente tradiţionale şi din voce.
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19.00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii dirijat de Christian Badea, având un program Richard Strauss ce conţine: Poemul simfonic „Don Juan”, Ultimele patru cântece, Selecţiuni din opera „Femeia fără umbră” şi Dansul celor şapte voaluri din opera „Salomeea”.
Mai multe evenimente marchează, astă-seară, sărbătorirea Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor:
– de la ora 17.30’, în Biblioteca Institutului Goethe din Str. Tudor Arghezi, sunt prezentate 15 coperţi inedite pentru capodopere binecunoscute ale literaturii de limbă germană, realizate de artistul Julien Britnic;
– de la ora 18.00, la Librăria Open Art, poeţii Ioana Crăciunescu, Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru, Adrian Suciu şi Grigore Şoitu susţin o lectură publică şi dăruiesc celor prezenţi o floare, o carte sau un poem;
– de la ora 18.30’, peste 10.000 de cărţi vor fi oferite de Editura Litera, la cea de-a treia ediţie a campaniei „Noaptea Cărţilor Deschise”, pentru a forma cel mai mare lanţ uman în onoarea cărţii în jurul Palatului Parlamentului.
Tot deseară mai au loc trei evenimente editoriale:
– la ora 17.00, la Muzeul Ţăranului Român este lansat, în sala „Frumuseţea crucii”, cel de-al VII-lea caiet din seria Portret/atelier, ce este dedicat artistului Ovidiu Simionescu;
– de la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona începe un dialog cu Aurora Liiceanu pornind de la volumele sale „Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor” şi „Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc”;
– de la ora 19.00, în Fire Club sunt lansate volumele „Babilon – Premeditarea”, de Amelia Stănescu şi „Anotimpul lui Beliar”, de Alexandra Derea.
Rokolectiv Festival sărbătoreşte timp de patru zile, începând de azi, 10 ani de existenţă. Astă-seară, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, de la ora 20.00 au loc:
– vernisajul instalaţiei „Auréole Boréale” a francezului Vincent Leroy;
– recitalul compozitorului francez Pierre Bastien cu a sa fabrică suprarealistă de sunet;
– live performance de tapiţerie sonoră cu sintetizator şi tobe semnată de Piętnastka din Polonia;
– Aïsha Devi este prezentă cu structurile sale tehno, deopotrivă abstracte şi viscerale.
La Galeria Romană din strada Lascăr Catargiu este vernisată, la ora 18.30’, expoziţia de pictură „90×30 Prolog”, organizată cu ocazia aniversării a 30 de ani de la fondarea grupării Prolog de către pictorii: Paul Gherasim – care împlineşte 90 de ani, Constantin Flondor, Horea Paştina, Christian Paraschiv şi Mihai Sârbulescu. În cele 5 săli ale galeriei expun şi alţi membrii actuali ai grupării.