Piata imobiliara creste din nou
Articol de , 29 aprilie 2015, 18:12
Dupa 7 ani de scadere in care preturile caselor si terenurilor practic s-au injumatatit in comparatie du anul 2008, datele arata ca piata imobiliara revine la viata. Este si rezultatul programului Prima Casa, care continua si anul acesta, dar mai ales este efectul sfarsitului crizei economice.
Piata imobiliara, care a fost “a cumparatorului”, redevine “a vanzatorului”
Asa arata toate analizele site-urilor imobiliare.
Imocentral.ro spune ca, in Bucuresti, pretul mediu al apartamentelor a crescut pana la 1.056 euro pe metru patrat util. La cladirile vechi, pretul mediu la metru patrat util a ajuns la 1014 euro, in timp ce la cladirile noi pretul mediu pe metrul patrat util a ajuns la 1101 euro.
Acestea fiind zise, cresterile de preturi variaza de la o zona la alta a Bucurestiului, dar, in acelasi timp exista cartiere in care preturile au crescut puternic in primul trimestru, in vreme ce in alte cartiere preturile au continuat sa scada.
Locuintele vechi
Conform imobilare.ro preturile locuintelor vechi din zona Ferdinand au crescut cel mai mult in primul trimestru, adica erau cu 17% mai mari in martie anul acesta fata de decembrie anul trecut. Potrivit datelor de la 15 martie, preturile in acea zona erau de peste 1.000 euro pe mp, fata de 858 euro pe mp, la 14 decembrie 2014
Pe locul al doilea la cresteri s-au situat locuintele vechi din zona Parcul Carol, care au crescut in medie cu 9% in primele 3 luni ale anului. In martie pretul mediu din acea zona era de peste 1.100 euro pe mp, fata de putin peste 1.000 euro cat era in decembrie 2014.
Au crescut preturile apartamentelor vechi si in zona Decebal-Calea Calarasilor. Aici cresterea a fost in medie de 7%, pana la 1.135 euro pe mp.
Dar s-au scumpit apartamentele vechi si in cartiere mai putin spectaculoase, ca de exemplu Bucurestii Noi, unde preturile au crescut cu 6%, pana la o medie de 958 euro pe mp.
Tot imobiliare.ro spune ca in cartierele 1 Mai, Crangasi, zona 13 septembrie-Panduri, in Cotroceni si in zona Dorobanti-Floreasca, preturile medii la apartamentele vechi au scazut in primul trimestru, dar cu numai 1 sau 2%.
Singura explicatie pentru scaderea preturilor in zone precum 1 Mai sau 13 Septembrie-Panduri este ca n-au mai ramas la vanzare decat apartamentele cu probleme, sau apartamentele ai caror proprietari au cerut un pret excesiv.
Locuintele noi
Tot zona Ferdinand conduce si in topul scumpirilor locuintelor noi. In martie ele erau cu 10% mai scumpe decat in decembrie, ajungand la peste 1.300 euro pe mp.
Apoi sunt apartamentele noi din Ghencea, din zona Herastrau-Nordului si din zona Iancului-Mihai Bravu, unde au crescut cu 8% pentru apartamentelor noi in martie fata de decembrie.
In Herastrau zona cea mai scumpa, preturile au depasit 1.800 euro pe mp. In Militari si in zona 13 Septembrie-Panduri preturile locuintelor noi au crescut cu 7%, iar in zona 1 Mai s-au majorat cu 6%.
Unde s-au ieftinit locuintele noi
Cele mai mari scaderi ale preturilor apartamentelor noi au fost in Drumul Taberei, -12%.
Scaderi de pret ale apartamentelor noi au fost si in Rahova, -9%, in zona Dristor-Vitan Vechi, -8%, si in Colentina, -6%.
Recordul locuintelor noi ieftine este in Sudul Capitalei. Cea mai in voga este zona din apropierea statiei de metrou Dimitrie Leonida, unde garsonierele se vand la preturi de 780 euro/mp. Dar preturile ajung si la 1000 euro/mp, cu finisaje de lux.
Tot acolo apartamente de 2 camere sa vand la 550 sau 6540 euro/mp, dar si ele ajung la 1000 euro/mp la finisaje de lux. In fine, tot in sudul capitalei se vand vile la 840 euro/mp util, dar in acest pret intra si un teren de 130 de MP.
Creste si oferta si creditarea
Daca preturile la locuinte au crescut, asa nu inseamna ca numarul de locuinte de vanzare a scazut, ca sa puna presiune pe preturi, dimpotriva
Arenaconstruct.ro spune ca umărul de oferte de vânzare apartamente apărute pe piaţa din Bucureşti a crescut cu aproape 15% în martie 2015 comparativ cu martie 2013. Faţă de martie 2013, în martie 2015 cele mai mari creşteri ale numărului de oferte s-au înregistrat în cazul garsonierelor şi apartamentelor cu 2 camere, de 21%.
Păstrând aceleaşi repere, numărul de oferte la apartamentele cu 3 camere a crescut cu 6,5%, în timp ce singurele care au scăzut, au fost ofertele la apartamentele cu 4 camere. – 4%,
In parallel, au crescut creditele acordate prin programul Prima Casa, care functioneaza si anul acesta. Doar in primul trimestru din acest an, in toata tara, s-au acordat credite suplimentare in valoare de 1 miliard 600 de milioane de lei.
Adica, la o valoare medie a creditului de 200.000 de lei asta inseamna ca prin Prima Casa s-au acordat bani pentru 8000 de locuinte noi, doar in primul trimestru.