Europa marcheaza 70 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial
Articol de Sorin Pavel, 8 mai 2015, 10:41
Ziua Europei
“Tarile europene se confrunta din nou cu raul, la fel ca inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial, însa de data aceasta Europa se va comporta altfel”, a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk la manifestarile organizate ieri in tara sa, Polonia, la Gdansk, unde la 1 septembrie 1939 erau trase primele lovituri de tun.
“Cred cu tarie ca Europa poate fi altfel decat în 1939- responsabila. Si ca politicienii europeni constientizeaza consecintele actiunilor lor pentru ca putini sunt cei care se vor duce la parada organizata de Moscova pe 9 mai, de Ziua Victoriei”, a mai spus Tusk.
Europa anivereseaza astazi si maine 70 de ani de la capitularea Germaniei Naziste, moment socotit sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial.
Desi Consiliul European de la Milano din iunie 1985 a decis ca ziua de 9 Mai sa fie declarata Ziua Europei datorita faptului ca Germania a fost fortata sa-si semneze capitularea de doua ori- o data in fata Aliatilor, la Reims pe 8 mai si a doua oara la Berlin pe 9 mai in fata sovieticilor- Ziua Victoriei este sarbatorita atat pe 8 cat si pe 9 mai.
Pentru statele membre ale Uniunii Europene, aceasta zi mai este cunoscuta si ca Ziua Schuman intrucat pe 9 mai 1950 ministrul francez de externe, Robert Schuman a propus crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, practic piatra de temelie a proiectului numit astazi Uniunea Europeana.
Ziua independentei
9 mai nu este doar ziua Europei este si ziua independentei Romaniei.
Pe 9 mai 1877 Mihail Kogalniceanu a citit in Parlament documentul prin care Romania declara razboi Turciei si proclama independenta absoluta a Principatelor Unite.
A doua zi dupa ce principele Carol a semnat actul de independenta Romania a incetat plata tributului catre Poarta Otomana iar banii au fost directionati catre bugetul ministerului apararii. Avand in vedere iminenta unui razboi intre rusi si otomani guvernul roman a semnat pe 4 aprilie 1877 o conventie prin care se acorda libera trecere trupelor tariste cu conditia ca Imperiul Rus sa garanteze apararea si integritatea teritoriala a Romaniei.
Prin tratatul de pace dintre rusi si turci semnat pe 3 martie 1878 imperiul tarist nu s-a mai aratat dispus sa recunoasca intelegerea dinaintea razboiului. Abia la conferinta de pace de la Berlin din 13 iulie acelasi an s-a decis ca Rusia sa cedeze Dobrogea si Delta Dunarii, inclusiv portul Constanta si Insula Serpilor si sa primeasca in compensatie judetele din sudul Basarabiei- Cahul, Ismail si Bolgrad ce reintrasera in componenta Moldovei dupa razboiul Crimeei prin tratatul de la Paris din 1856.
Armata romana si-a facut intrarea triumfala in Bucuresti pe 8 octombrie 1878.
Independenta fata de Imperiul otoman a costat Romania peste 1o mii de vieti- 1o mii de eroi si-au jertfit viata in razboiul ruso- turc din 1877- 1878 in bataliile de la Plevna, Rahova, Vidin sau Smardan.
Ziua regalitatii
Ziua de 10 mai are o tripla semnificatie pentru Romania.
La 10 Mai 1866, Carol I devine domnitor al Romaniei.
11 ani mai tarziu statul roman isi oficializa independenta iar la 10 Mai 1881 Romania devine regat.
Acestea sunt si motivele pentru care pe data de 10 mai s-a sarbatorit ziua nationala a Romaniei din 1867 pana in 1947.