Protest împotriva defrișărilor ilegale
Articol de , 9 mai 2015, 18:48
Sute de persoane protestează la această oră împotriva despăduririlor abuzive.
Acțiunea a fost inițiată de organizațiile neguvernamentale care se ocupa de protecția mediului.
Manifestanții s-au adunat la intrarea în Parcul Herăstrău din Piața Charles de Gaulle și au pornit în marș către sediul Guvernului, din Piața Victoriei, apoi spre Palatul Cotroceni și în final la Ministerul Mediului din Piața Constituției.
Proteste asemănătoare sunt organizate astăzi și în alte 13 orașe din țară, dar și în străinătate, la Stockholm, Madrid, Viena, Paris, Montreal şi Londra.
Manifestanții cer oprirea despăduririlor abuzive, dar şi ca pădurile din România să devină o prioritate naţională pentru autorităţi.
Acțiunea ONG-urilor este susţinută şi de Federaţia Proprietarilor de Păduri, care o consideră o solidarizare la problemele sectorului forestier, semnalate de proprietarii de păduri în ultimii ani.
27 de organizaţii din România şi din străinătate s-au reunit pentru a susţine demersul adresat deputaţilor, care, în săptămânile următoare, vor reexamina Legea de modificare a Codului Silvic.
Printre solicitările Coaliţiei pentru Mediu se numără stoparea exploatărilor forestiere ilegale, menţinerea şi îmbunătăţirea implementării programului ‘Radarul pădurilor’, deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier şi finanţarea Programului naţional de împăduriri.
Problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, a anunțat președintele Klaus Iohannis pe Facebook.
Șeful statului consideră că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul legitim, fiind vorba de o problemă gravă.
Președintele s-a declarat convins că acest fenomen poate fi oprit și că instituţiile statului îi vor identifica şi trage la răspundere pe cei vinovaţi de defrișări ilegale.