Economia merge bine, populatia scade
Articol de , 12 mai 2015, 18:34
Vesti in majoritate bune (dar nu toate bune!) ne-au venit in ultimele zile de la Institutul National de Statistica
Inflatia in scadere
Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mari în medie cu 0,1%, în luna aprilie comparativ cu luna martie 2015.
La alimente preturile au crescut in aprilie fata de martie cu 0,33%. Asta inseamna ca nu se adeveresc informatiile cum ca preturile la alimente au crescut brusc dupa ce guvernul a anuntat scaderea TVA de la 1 iunie, sau, daca au crescut, au fost doar la cateva produse
Tot INS spune ca preţurile de consum în luna aprilie 2015 comparativ cu luna aprilie 2014 au fost mai mari cu 0,7%, măsurate prin IPC. La grupa mărfurilor nealimentare preţurile au rămas relativ stabile.
Deci INS confirma ca inflatia a fost mai mica decat cele mai optimiste asteptari ale Bancii Nationale
Motivele
BNR a prezentat vineri raportul asupra inflatiei in trimestrul I din acest an, iar guvernatorul Mugur Isarescu a explicat care au fost factorii care au tras in jos preturile: menţinerea cotaţiilor petrolului la niveluri inferioare celor din perioada similară a anului anterior, decelerarea dinamicii anuale a inflaţiei importate (adica preturile produselor importate au crescut foarte putin), persistenţa deficitului de cerere agregată (adica lumea consuma mai putin) si declinul anticipaţiilor privind inflaţia.
Banca Nationala sustice ca la marfurile nealimentare a fost o dezinflaţie (scadere a preturilor) uşoară, din cauza diminuării inflaţiei importate şi a reducerii costurilor de transport
Tot conform BNR, la servicii a fost cea mai accentuată reducere a ritmului de creştere a preţurilor (INS spune ca in aprilie serviciile chiar s-au ieftinit fata de luna martie, cu 0,01%)
In fine, BNR sustine ca la marfurile alimentare dinamică anuală a preţurilor a fost aproape nulă, din cauza costurilor scăzute cu materia primă agricolă, al diminuării celor de transport, dar şi al concurenţei intense din acest sector
Dobanda de referinta la un nou minim istoric
Inflatia foarte scazuta explica de ce Banca Nationala a hotarat sa reduca din nou dobanda de referinta pana la nivelul de 1,75 la sută pe an.
Reducerea este insotita de reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituțiilor de credit la nivelul de 8 la sută de la 10 la sută și menținerea celor aplicabile pasivelor în valută la nivelul de 14 la sută .
In acest fel BNR vrea sa dea un nou impuls creditarii.
Reversul medaliei este ca reducerea dobanzii de referinta, foarte probabi (chiar daca nu este 100% sigur !), va duce la scadarea in continuare a dobanzilor la depozitele bancare, care si asa sunt mici.
Economia este in crestere
Conform INS: in trimestrul I din acest an, comparativ cu trimestrul I 2014, producţia industrială a crescut cu 3,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
A creşcut industria prelucrătoare (+4,6%), dar au scazut producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, cu 3,9%, şi industria extractivă cu 2,9%.
In plus, in a crescut cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul, astfel că în primul trimestru consumul s-a majorat cu 3% faţă de primele trei luni din 2014.
Tot in primul trimestru au crescut cu aproape 5% si exporturile de bunuri, dupa ce oricum, anul trecut exporturile atinsesera in maxim istoric.
Chiar si activitatea in constructii a crescut: in ianuarie, construcţiile au crescut 12,9% faţă de ianuarie 2014, iar in februarie ritmul de creştere a accelerat la 17,7% fata de februarie anul trecut
Care sunt vestile proaste
INS a publicat ieri un comunicat referitor la sporul natural negativ al populatiei Romaniei
In luna martie s‐au nascut 15147 copii, dar au au fost si 25864 de decese.
In consecinta sporul natural a fost negativ în luna martie, de 10717 persoane.
In luna februarie sporul natural negativs a fost de 9602 persoane, iar in ianuarie a fost de 7600 de persoane
Deci numai in primul trimestru Romania a pierdut 28.000 de persoane din cauza acestei tendinte pe care nimeni nu pare sa o poata opri