Economie …. politica
Articol de , 12 mai 2015, 18:08
Cele mai mari si mai profitabile companii petroliere din lume primesc subventii de la bugetul american, adica din taxele platite de contribuabili, scrie ziarul britanic The Guardian in editia sa online.
The Guardian a facut o ancheta in ce priveste trei mari companii petroliere: Shell, ExxonMobil si Marathon Petroleum, ancheta care a dovedit ca acestea au primit de-a lungul anilor subventii foarte generioase de la guvernele statelor federale dupa ce anumiti politicieni locali au beneficiat de contributii generoase oferite de respectivele companii pentru campaniille electorale.
Astfel, publicatia britanica afirma ca rafinaria Shell din Pennsylvania este pe cale sa primeasca subventii de stat de 1,6 miliarde de dolari, in baza unui acord semnat in 2012, an in care compania a avut un profit de 26,8 miliarde de dolari.
ExxonMobil isi modernizeaza rafinaria din Baton Rouge, in statul Louisiana, beneficiind de subventii de stat de 119 milioane de dolari, subventii care au fost decise in anul 2011, atunci cand compania a avut profituri de 41 de miliarde de dolari.
Senatorul democrat Bernie Sanders, care si-a anuntat candidatura pentru alegerile prezidentiale de anul viitor, a recunoscut implicit aceasta situatie atunci cand a declarat ca va propune reducerea cu 135 de miliarde de dolari in viitorii 10 ani a subventiilor pe care companiile petroliere le primesc de la statul american.
Conform The Guardian, la nivel global, in 2013 companiile din domeniul carbunelui, gazelor si petrolului au primit subventii totale de 550 de miliarde de dolari.
Publicatia il citeaza si pe Stephen Kretzmann, director executive al Oil Change International, un ONG care analizeaza costurile combustibililor fosili, care afirma ca numai in 2014 contribuabilii americani au subventionat companiile petroliere si carbonifere cu 21 de miliarde de dolari.
In 2009 presedintele Barack Obama ceruse G20 sa elimine subventiile pentru combustibilii fosili, dar de atunci subventiile federale americane au crescut cu 45%, mai remarca The Guardian.
Ziarul britanic da drept exemplu rafinaria pe care compania Shell propune sa o construiasca in Pennsylvania si care va beneficia de subventii anuale de 66 de milioane de dolari timp de 25 de ani. Acordul a fost semnat in perioada in care guvernator al statului Pennsylvania era republicanul Tom Corbett, care a primit donatii de campanie de mai mult de 1 milion de dolari din partea industriei petroliere.
Rafinaria ExxonMobil din Baton Rouge, a doua cea mai mare din SUA, beneficiaza, incepand din 2011, de scutiri de taxe de 118,9 milioane de dolari anual pe o perioada de 10 ani. Guvernatorul republican al Lousianei, Bobby Jindal, a beneficiat in campaniile sale electorale din 2003 si pana in 2013 de 231 de contributii de la companii petroliere, in valoare totala de peste 1 milion de dolari, conform unor liste care au fost verificate de grupuri de protectia mediului.
In fine, in statul Ohio, Marathon Petroleum beneficiaza de o subventie de peste 78 de milioane de dolari ca recompensa pentru ca a pastrat 1650 de locuri de munca si s-a angajat sa creeze inca 100 de locuri de munca, mai scrie The Guardian. Guvernatorul republican John Kasich a primit in 2011 donatii de peste 200 de mii de dolari pentru campania electorala din partea industriei petrolului. Imediat dupa alegere, Kasich l-a numit pe directorul executiv al Marathon Petroleum in fruntea unui grup semi-privat “incarcinat cu dezvoltarea economica a statului Ohio”.