Cozi interminabile la casele de asigurări de sănătate
Articol de Sabina Lapadatescu, 13 mai 2015, 14:19
Problemele şi discuţiile legate de cardurile de sănătate par să nu se mai termine.
Mulţi bucureşteni care îşi plătesc lună de lună asigurările de sănătate nu reuşesc să intre în posesia cardului.
Este şi cazul celor care cotizează la Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, pe scurt OPSNAJ.
Şi aici sunt cozi, însă nu la fel de mari ca la Casa de Asigurari de Sănătate Bucureşti, transmite reporterul Bucureşti FM, Andreea Erhan.
REPORTER: “De la 1 mai documentul electronic a devenit obligatoriu, iar cozile şi nervii sunt întinşi la maxim la ghişeele caselor de asigurari de sănătate . Disperaţi că vor fi obligaţi să plătească, mulţi oameni au luat cu asalt casele de sănătate. Asta se întâmplă deşi cei care nu au nici acum cardul de sănătate vor primi servicii medicale gratuite. Din păcate, oamenii trebuie să stea la coadă chiar şi pentru o simplă informaţie, iar mulţi pleacă la fel de nelămuriţi cum au venit.
Oamenii mai sunt nemultumiţi şi de faptul că trebuie să aştepte ore întregi ca să îşi ia un bon de ordine, însă asta se întamplă doar la CASMB, pentru că la Casa de Asigurări de Sănătate din strada Popa Savu nr.45 funcţionează regula „primul venit – primul servit”.
Se pare că la OPSNAJ cardurile au ajuns mai târziu şi că sortarea lor a durat mai mult. O parte din aceste carduri se vor distribui centralizat, pe instituţii.
Peste 100.000 de persoane asigurate la Casa OPSNAJ nu au primit nici acum cardul de sănătate.
La nivel naţional, situaţia arată aşa: din totalul celor 14,3 milioane de documente emise, aproximativ 800.000 NU au fost distribuite. Aproape 500.000 se află la casele de asigurări, iar în jur de 300.000 la doctorii de familile.
Important e că nimeni nu va fi refuzat la tratament, cu sau fără card, asta pentru că în sistem se vede dacă dau numele şi CNP-ul, dacă a fost sau nu emis cardul.
În oricare situaţie, pacientul primeşte servicii medicale, care sunt decontate, însă, aceste servicii sunt monitorizate separat după cum a spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.
Situatia va dura câteva luni până când toţi românii vor intra în posesia cartelei de plastic.
Prin lege, folosirea cardului e obligatorie din 1 mai la orice consultaţie, internare sau pentru orice reţetă, cu excepţia urgenţelor. Cei care refuză cartela cu CIP din motive religioase trebuie să îşi ia o adeverinţă de asigurat valabila 3 luni.”
Ce spun oamenii care stau la coadă la Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti?
Un material realizat de Andreea Erhan