Legea falimentului personal a fost adoptată, de Parlament

Orice român care are o datorie, dar nu mai poate să o plătească la 90 de zile de la scadență, poate apela la instanță.

Procedura insolvenței persoanelor fizice nu este însă una simpla.

Procesul ștergerii restanțelor poate dura 5 ani.

Orice persoana fizică aflată în dificultate financiară, care are datorii mai mari de 14.000 de lei, de mai mult de 90 de zile, și care constată că nu are bani să le plătească, nici acum și nici în următoarele 12 luni, poate depune o cerere de intrare în insolvență.

Solicitarea trebuie să cuprindă: motivele care au determinat această situație, creditele și eventualele proceduri de executare silită începute, plus dovezi că ați încercat negocierea datoriilor.

Cu cel puțin 30 de zile înaintea depunerii cererii, trebuie să anunțați băncile, companiile de telefonie mobilă, de utilități, asociația de locatari și toate entitățile la care ați acumulat datorii pe care nu le mai puteț achita la timp.

După aprobarea cererii datoriile nu mai cresc.

Atenție, nu pot cere insolvența cei care au fost concediați în ultimii 2 ani din cauza lor sau cei care au renunțat la contractul de muncă prin acordul parților sau demisie în ultimele 6 luni.

Nici cei care, deși nu au venituri, nu-și caută de lucru sau refuză propunerile de joburi venite de la firme ori de la ANOFM,  nici cei care s-au împrumutat în ultimele 6 luni și au rate cat un sfert din datoriile totale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.