Beneficiile consumului de capsuni
Articol de Stefania Grigore, 24 mai 2015, 11:19
Pe langa faptul ca sunt foarte gustoase, capsunile sunt si foarte sanatoase. Ele ajuta la ameliorarea unor boli si chiar previn bolile. Sunt bogate in antocianidine, antioxidanti naturali, care combat stresul oxidativ prevenind imbatranirea precoce, afectiunile cardio-vasculare si bolile neuro-degenerative.
Toate aceste beneficii vin cu foarte putine calorii, o parte din acestea fiind consumate pentru digestia si asimilarea capsunelor, in sensul ca sunt folosite pentru a digera si asimila fructele. Concret in 150 de grame de capsune sunt circa 40 de calorii.
Capsunele tonifica muschiul cardiac, purifica si improspateaza sangele, regleaza si completeaza rezervele de fier din organism. Proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale capsunilor asigura sanatatea vaselor de sange. Capsunile protejeaza membranele celulelor care captusesc vasele de sange, ajuta la scaderea colesterolului “rau” si la reglarea tensiunii arteriale.
Despre capsune se mai poate spune ca echilibreaza nivelul glicemiei din sange (s-a demonstrat ca nivelul glicemiei a scazut dupa consumul a 150g de capsuni), iar antioxidantii foarte puternici pe care acestea ii contin au capacitatea de a distruge si combate aparitia celulelor canceroase. Efectul anticancerigen al capsunilor este cel mai bine documentat in cazul cancerului de san, de col uterin, de colon si de esofag.
De asemenea, datorita fibrelor pe care le contin, capsunile dau senzatia de satietate si curata organismul de toxine. Fibrele din aceste fructe ajuta la normalizarea florei intestinale si la eliminarea reziduurilor din intestin. Cura cu capsuni este unul din cele mai simple si cele mai eficiente mijloace pentru a scapa de constipatie.
Datorita continutului lor de vitamina K, capsunile au un efect benefic asupra ficatului, ajutand in insuficienta hepatica si la afectiunile bilei.
Capsunile contin o cantitate insemnata de vitamina C, o vitamina care are un rol important in grabirea procesului de vindecare a organismului, inclusiv a pielii (rani, arsuri etc.).
Consumul de capsuni s-a dovedit benefic pentru intinerirea organismului, intrucat vitaminele si antioxidantii din capsuni stimuleaza metabolismul si protejeaza celulele de imbatranirea prematura cauzata de produsii toxici si de radicalii liberi.
Acidul folic prezent in capsuni stimuleaza productia de celule rosii din sange si intarzie debutul bolii Alzheimer.
Sucul proaspat de capsuni ajuta la reducerea febrei, iar in combinatie cu miere poate reduce orice inflamatie.
Poate un alt lucru pe care nu-l stiati despre capsuni ar fi acela ca acestea ajuta la eliminarea tartrului. Acidul prezent in capsuni este foarte eficient in eliminarea tartrului, iar in plus imbunatateste sanatatea gingiilor.
Sursa articol: marawvegan.ro