Bucureştiul luminat
Articol de Sabina Lapadatescu, 25 mai 2015, 08:51
Pe Bulevardul Eroilor, în zona Academiei Militare, şi pe strada Gheorghe Marinescu, am găsit lumini aprinse, aproape de miezul zilei. Părea că cineva nu a observat că se făcuse ziuă de ceva vreme… Cine să fie persoana care uită luminile aprinse ziua și risipește banii bucureștenilor?
Cosmin Gheorghiu, șeful Direcției de Utilități a Municipalității spune că luminile aprinse în timpul zilei pot avea drept explicație reviziile efectuate de operatorul de iluminat public, Luxten, caz în care factura vine la Primăria Capitalei, sau avarii urmate de probe la rețeaua de distribuție a energiei electrice, caz în care cheltuielile sunt suportate de ENEL.
Din păcate, o particularitate a Bucureștiului o reprezintă faptul că aproximativ 60% din rețeaua electrică de alimentare cu energie electrică a iluminatului public aparține ENEL, ceea ce face ca posibilitatea de a găsi luminile aprinse pe timpul zilei să existe pe 60% dintre artere, afirmă Gheorghiu.
În zonele în care Municipalitatea a reușit să își instaleze propria rețea, iluminatul stradal pornește și se oprește pe bază de senzor de lumină, în funcție de apusul și răsăritul Soarelui.
Anul trecut, a fost modernizat iluminatul public pe Bulevardul Iuliu Maniu, pe Calea Victoriei și, parțial, pe Calea Dorobanților, proiectul continuând în acest an, pe strada Mihai Eminescu și în Piața Charles de Gaulle, dar și pe artere secundare. În total, anul trecut, au fost montate 2.450 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED de mare putere, ceea ce aduce la aproape 9.500 totalul punctelor luminoase de acest tip din București. Noua tehnologie aduce o scădere a consumului de energie electrică, pe arterele respective, cu până la 70%, afirmă Cosmin Gheorghiu. Fiecare corp de iluminat nou montat înseamnă o economie de 140 de watt/oră, explică el.
Șeful de la Utilități a mai afirmat, pentru București FM, că Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a cerut, de curând, modernizarea sistemului de iluminat stradal și pe Iancului și Pantelimon, bulevarde care se află curs de reabilitare.
Modernizarea sistemului de iluminat stradal este cu atât mai importantă cu cât bucureștenii solicită neîntrerupt extinderea rețelei de iluminat public, aceasta crescând cu aproape 1.000 de puncte luminoase, numai în 2014.
Modernizarea întregului sistem de iluminat public ar însemna o investiție de aproximativ 100 de milioane de euro. Lipsa resurselor financiare face ca procesul să se deruleze pe etape, în fiecare an, în funcție de finanțarea acordată prin buget.
O situație aparte este aceea a stâlpilor de iluminat. Pe unele dintre arterele unde sistemul de iluminat a fost modernizat, stâlpii de iluminat sunt dublați. Lângă noii stâlpi ai Primăriei Capitalei mai pot fi văzuți și vechii stâlpi ai ENEL. Această situație apare din cauza decalajului între momentul finalizării noului sistem și cel în care ENEL îl dezafecteaza pe cel vechi, potrivit lui Gheorghiu.
În context trebuie menționat faptul că factura Bucureștiului pentru iluminatul public se ridică la circa 9 – 10 milioane de dolari pe an, luna cu cel mai mare consum fiind decembrie, când funcționează iluminatul stradal de sărbători, iar luna cu cel mai mic consum fiind iulie, când bucureștenii beneficiază de cele mai lungi zile.
Autor: Mircea Apostolescu