Vlad Ivanov și Mihai Călin au primit ”Premiul pentru cel mai bun actor” la Gala UNITER
Articol de Stefania Grigore, 26 mai 2015, 12:57
Covor roșu, ținute elegante, spectacol de lumini și, la final, șampanie, așa s-ar putea descrie în câteva cuvinte evenimentul de aseară, de la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, Gala Premiilor UNITER, ediția XXIII. Dar, mai presus de toate, au fost emoții, emoțiile adevărate ale artiștilor care au urcat pe scenă, și nu ale unor personaje, aduse în fața reflectoarelor, cum se întâmplă de obicei la teatru. Emoțiile celor nominalizați, ale premianților și a celor care au oferit trofeele s-au întâlnit cu cele ale publicului, ale susținătorilor și ale celor două jurii.
Actrița Valeria Seciu, regizorul Alexa Visarion, scenografa Ștefania Cenean și criticii Dan C. Mihăilescu și Oana Stoica au desemnat câștigătorii fiecărei categorii, din cele trei variante oferite de juriul de nominalizări (alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Maria Zărnescu).
Cel mai bun spectacol al anului trecut a fost desemnat „De vânzare / For Sale”, regia: Gianina Cărbunariu, producție a Teatruluui Odeon. Spectacolul s-a aflat în competiție cu alte două montări bucureștene: „Omul cel bun din Seciuan”, regia Andrei Şerban, spectacol realizat la Teatrul Bulandra, și „Mobilă şi durere”, în direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, de la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”.
Spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, deși a avut mai multe nominalizări, i-a adus trofeul doar actorului Vlad Ivanov la categoria rol principal.
„Mobilă şi durere”, a atras, atenția ambelor jurii, Adriana Grand a primit premiul pentru scenografia spectacolului, iar Victor Ioan Frunză pentru regie.
Alte două trofee pentru interpretare au rămas la București: Mihai Călin a fost câștigătorul secțiunii Cel mai bun actor în rol secundar pentru personajul Caliban din spectacolul „Furtuna”, de la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti, iar Ana Bianca Popescu a primit premiul la categoria Debut, pentru rolul din spectacolul „Numele”, montat la Teatrul Foarte Mic.
Artiștii din țară premiați la acestă ediție sunt: Anca Hanu, Cea mai bună actriţă în rol principal în spectacolul „Amalia respiră adânc”, producția Teatrul Naţional Cluj-Napoca, și Katalin Berekméri pentru rolurile din spectacolul „Castingul Dracului”, creație a lui Radu Afrim, la Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”.
Pe lista câștigătorilor Galei UNITER se mai află: Doru Mareş, premiu pentru Critică teatrală, spectacolul de teatru TV „Vinovatul”, după Ion Băieşu, scenariul şi regia Ion Gostin și spectacolul Teatrului Național Radiofonic, „Henric al V-lea” de William Shakespare, adaptarea radiofonică: Domnica Ţundrea, regia artistică: Attila Vizauer.
Amfitrionul serii, actorul Ion Caramitru, a oferit în calitatea sa de Președinte al UNITER, un premiu special arhitectului Romeo Belea, pentru proiectul de reconstrucție a clădirii Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti.
Autor: Andreia Barsan