Peste 300 mii de euro pentru „diagnosticarea” cartierului Ferentari
Articol de Stefania Grigore, 27 mai 2015, 11:30 / actualizat: 27 mai 2015, 14:11
Conform portalului de licitații publice, Primăria Capitalei este dispusă să plătească 1.395.900, adică ceva mai mult de 330 mii de euro pentru un „contract de diagnostic urban”.
Municipalitatea dorește realizarea unui studiu de „Diagnostic urban” zona Ferentari, în vederea lansării unui program de regenerare urbană. Studiul va fi întocmit într-un termen de opt luni, iar data limită pentru depunerea ofertelor este 15 iulie, conform SEAP.
Din caietul de sarcini al procedurii de achiziție publică, putem afla și motivele pentru care Primăria Capitalei va comanda studiul.
Astfel, cei de la primărie au reușit să identifice, în Ferentari, zone construite aflate în stare de degradare – clădiri, locuințe, spații publice, infrastructură tehnico-edilitara, afectate de probleme economice și sociale acute. Ei au mai reușit să afle și că zona este afectată de calitatea precară a locuirii, de infracționalitate, de vulnerabilitate și de segregare socială.
Tot din caietul de sarcini al licitației se desprind, cu o claritate de cristal, obiectivele studiului.
Acesta vizează fundamentarea unui proiect de regenerare urbană. Proiectul va include măsuri și acțiuni în ceea ce privește patrimoniul construit, și spațiile publice din zona sau zonele de acțiune prioritară selectate, protejând și valorizand elementele de mediu natural sau antropizat, stimulând economia locală, în beneficiul comunității.
Apoteoza acestor eforturi va consta, tot potrivit caietului de sarcini, în „ameliorarea calității vieții rezidenților” din cartierul Ferentari, evident.
Același caiet de sarcini trasează și liniile directoare luminoase ale studiului, care urmează să identifice principalele probleme cu care se confruntă zona, precum și elementele sale de potential. Tot studiul va stabili prioritățile de dezvoltare, directiile de acțiune și va face propuneri de proiecte individuale. El va delimita zonele de acțiune în care se va interveni prioritar și va identifica surse de finanțare pentru realizarea proiectelor propuse.
Pentru a le ușura sarcina celor care vor încasa peste 300 mii euro, le putem spune, chiar înainte de efectuarea acestui studiu aprofundat, că principala problemă a zonei o reprezintă sărăcia, Cartierul Ferentari făcând parte dintr-un sector sărac și fiind identificat ca cea mai paupera zonă de pe teritoriul Uniunii Europene.
Foarte multe persoane, mai ales din zonele Zabrauti și Livezilor, nu au acte de identitate, nicidecum un loc de muncă. Aceleași zone sunt afectate nu doar de calitatea locuirii, blocuri și case dărăpănate, multe fără curent electric și toate fără contracte de salubrizare, ci și de consumul și traficul de droguri și de prostituție.
In zona Livezilor, spre exemplu, gunoiul se aruncă direct în stradă, formându-se grămezi de gunoi pe toate terenurile virane, și riști să fii înțepat cu o seringă de către consumatori de droguri care îți cer bani pentru a-si cumpăra o nouă doză.
Fără a face un studiu exhaustiv, acestea sunt problemele la care Primăria Capitalei trebuie să găsească răspunsuri care să ducă la o dezvoltare durabilă a zonei.
Autor: Mircea Apostolescu