Romania a intrat in zona de top a cercetarii spatiale!
Articol de Vicentiu Andrei, 27 mai 2015, 12:59
Romania este detinatoare si coproprietara a poligonului de lansare din portul spatial European din Guyana Franceza, iar in acelasi timp este realizatoare de componente pentru racheta Ariane, dar si producatoare de lansatoare.
Cu alte cuvine, tara noastra a trecut intr-o alta etapa din acest punct de vedere spune Presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA), Marius-Ioan Piso, nu mai putin de 60 de proiecte aflandu-se in derulare in acest moment.
Potrivit presedintelui ROSA, implicarea Romaniei in aceste programe este o confirmare a contributiilor Romaniei in domeniul spatial, fiind, totodata, o continuare a participarii romanesti in aceasta directie.
Primul experiment spatial cu participare romaneasca a fost realizat in 1972, prin Programul Intercosmos, iar, in 1981, pe 14 mai, Romania trimitea primul astronaut in spatiu, fiind cea de-a 11-a tara din lume care reusea acest lucru.
In prezent, tara noastra este cea de-a 12-a tara europeana si a 16-a din lume care detine un procent din Statia Spatiala Internationala.
Marius Piso, a declarat ca, in ceea ce priveste educatia autohtona in domeniul spatial, problema este de a determina niste oameni sa isi construiasca o cariera pe un termen lung, o cariera care la inceput poate nu e foarte spectaculoasa, dar care poate duce la niste reusite serioase.
Unul din cele 8 oficii europene pentru educatie se afla in Bucuresti.
In acelasi timp, ROSA detine o retea de 110 licee, iar de cativa ani ii invata pe profesori.
Presedintele Agentiei Spatiale Romane spune ca cel mai important lucru este pregatirea tineretului si ca agentia nu duce lipsa de bani, ci de personal:
Un interviu realizat de Andreea Erhan