Cercetători celebri de origine română
Articol de , 29 mai 2015, 09:29
Laureatul Premiului Nobel, Stefan W. Hell, va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Babeș – Bolyai din Cluj – Napoca.
El va veni în România în vara anului viitor, când i se va conferi acest titlu.
Propunerea a fost făcută de reprezentanţii Facultăţii de Fizică a Universităţii Babeş-Bolyai, în cadrul căreia există o echipă de cercetători care foloseşte un microscop de fluorescenţă, unicat în România, identic cu cel pe care a lucrat Stefan W. Hell.
Instrumentul va fi completat anul acesta până la nivelul ultimelor descoperiri, pentru care Hell a fost distins cu Premiul Nobel.
Stefan Hell, care a obținut anul trecut prestigioasa distincție pentru cercetările sale în domeniul chimiei, s-a născut la Arad și a absolvit școala în România.
El a întâmpinat numeroase greutăți în cercetările pe care le-a făcut.
Universitatea Heidelberg din Germania nu i-a oferit nicio șansă de a-şi continua cercetările, a declarat Simion Simon, directorul Institutului de Cercetări Experimentale în bio-nano-științe.
Aşa că s-a dus în Finlanda şi acolo a publicat rezultatele care au stat la baza Premiului Nobel.
Piedicile pe care Hell le-a întâmpinat în cercetarea sa sunt asemănătoare cu parcursul la fel de dificil al lui Herman Oberth, părintele rachetei spaţiale, un alt german de origine română.
Lucrarea lui de licență despre ştiinţa rachetelor a fost respinsă, în 1922, de colectivul de profesori de la Universitatea din Heidelberg.
Herman Oberth a revenit însă în ţară, a susţinut teza la Cluj şi după ce i s-a conferit diploma, lucrarea respectivă a fost publicată şi în Germania, a mai spus Simion Simon.
Stefan W. Hell a primit anul trecut Premiul Nobel pentru Chimie, alături de alţi doi oameni de ştiinţă, pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente.
El este cetăţean german de origine română.