Ascultă Radio București FM Live

Vesti bune, vesti proaste

Articol de , 29 mai 2015, 18:33

Incepand de luni, adica de Ziua Copilului, o sa cumparam alimente la pret mult mai mic decat pana acum, pentru ca TVA la alimentele de baza va scadea de la 24% la 9%, asa cum a decis guvernul.

Care sunt produsele pentru care vom plati mai putin

Conform Hotararii de Guvern 367/2015 se reduce TVA la :

animale vii si pasari vii, din specii domestice, carne si preparete din carne, pesti si crustacee si preparate din peste si crustacee,  lapte si produse lactate,  oua de pasari (!?), mierea naturala, legume (inclusiv cartofii)  si preparate din legume, fructe si preparate din fructe,  cafea, ceai, si mirodenii,  cereale, produse ale industriei moraritului (adica faina si malai ), grasimi si uleiuri de origine animala sau vegetala, zaharuri si produse zaharoase,  cacao si preparate din cacao, preparate pe baza de cereale, de faina,  sau de lapte (produse de patiserie), sare, otet, băuturi (cu excepţia băuturilor alcoolice).

De ce sunt incluse pe lista de reduceri de TVA si animalele vii si cerealele

Reducerea de TVA se refera la tot comertul cu alimente si produse alimentare, adica inclusiv la tranzactiile dintre furnizorul de materie prima si cel care transforma respectiva materie prima in produs alimentar.

Animalele vii si cerealele sunt materii prime pentru produsele alimentare.

Efectul reducerii de TVA ar fi mult mai mic daca reducerea s-ar aplica, sa zicem, doar la caserolele cu piept de pui, nu si la puii care intra in abator.

Sau daca s-ar reduce TVA numai la punga de faina, sau numai la paine, nu si la graul care ajunge la fabricile de morarit si panificatie.

Chiar vom simti la buzunar aceasta ieftinire

Se pare ca nimeni nu mai neaga acum ca stirile despre scumpirile artificiale decise de marile lanturi se magazine nu erau adevarate.

Acum cateva zile Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) a publicat un comunicat  foarte “batos” in care amintea ca zvonurile despre scumpirile artificiale nu s-au adeverit.

In plus, AMRCR a ţinut să îşi reafirme sprijinul faţă de măsura de reducere a TVA la produsele alimentare

Mai mult, AMRCR aminteste ca a cerut inca de acum patru ani au FMI sa fie de acord cu reducerea TVA la alimente în vederea relansării consumului,

La fel de adevarat este ca marile retele de supermarketuri sunt, peste tot in Europa, atacate si suspectate. Le ataca producatorii, care spun ca ii forteaza sa vanda la preturi atat de mici incat lucreza in pierdere, dar le ataca si consumatorii pentru ca le suspecteaza ca atunci cand anunta reduceri de fapt nu fac reduceri  sau ca schimba etichetele la produsele expirate.

Ce nu fac la noi supermarketurile si hipermarketurile si, in schimb, fac in alte tari europene, este sa retraga automat de la vanzare produsele care mai au doar 48 de ore pana la expirarea perioadei de valabilitate, ca sa previna orice risc.

Tot saptamana viitoare, pe 5 iunie, se decide soarta Greciei ca membru al zonei euro

Este greu de spus cat de decis este Bruxelles-ul  sa evite iesirea Greciei in zona euro.

Pe 14 martie Comisarul european pentru Afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici, a declarat ca o eventuală ieșire a Greciei din zona euro ar fi o ‘catastrofă’ și ‘începutul sfârșitului’, întrucât astfel s-ar crea un precedent ce ar putea conduce la un efect de domino.

O luna mai tarziu, pe 17 aprilie, tot Moscovici  declara ca: „Nu se fac pregătiri pentru un +Grexit+, nu există un plan B, nu s-a schimbat punctul de vedere”

Marti, 26 mai,  tot el a afirmat ca “Nu exista un plan B. Exista doar un plan pentru o Grecie solida care sa ramana in zona euro”.

Pe de alta parte, Christine Lagarde, directoarea FMI, a lasat, ieri, sa se inteleaga, ca Fondul, si deci europenii, s-au resemnat cu gandul ca Grecia ar putea iesi din zona euro si accepta (!?) chiar riscul descompunerii zonei euro.

Lagarde, care participa la reuniunea G7 din Germania la nivel de ministri de finante, a afirmat ca iesirea Greciei va crea o situatie complicata, dar “probabil nu va insemna sfarsitul monedei unice” (I?)

Americanii par sa fie mult mai a doritori decat europenii sa evite un “Grexit”

Secretarul american al trezoreriei (adica ministrul de finante), Jack Lew, a declarat ca creditorii Greciei, inclusiv FMI,  “ar trebui sa mai cedeze din pretentii”.

Americanii se tem de rezultatul cumulat al iesirii Greciei din zona euro, peste care s-ar suprapune cresterea preturilor petrolului.

Lew a insistat ca “este gresit” ca cineva sa creada ca riscul iesirii Greciei din euro “poate fi controlat” si ca nu va exista o contaminare a intregii economii mondiale.

 

Etichete:
Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut