24 de manageri şi operatori culturali şi muzicali din China, în vizită la Radio România
Articol de , 2 iunie 2015, 18:39
Radio România continuă proiectele de relaţii culturale cu China, unul dintre partenerii majori ai Uniunii Audiovizualului Asia – Pacific (ABU), la care radioul public este afiliat din 2013.
Astăzi, la sediul Radiodifuziunii Române, au avut loc o serie de întâlniri de lucru şi schimburi profesionale cu o delegaţie formată din 24 de manageri culturali şi reprezentanţi ai unor importante instituţii muzicale, teatrale şi asociaţii artistice din China.
Primul punct pe agenda delegaţiei a fost întâlnirea cu Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General Radio România, care a remarcat intensificarea, în ultimii ani, a contactelor culturale directe între cele două ţări, în special în domeniul muzical, prin intermediul radioului.
„Unul dintre obiectivele noastre constante este extinderea relaţiilor cu China în domeniul cultural şi muzical. Dacă în 2010 Orchestra Naţională Radio a concertat la Expoziţia Mondială de la Shanghai, trei ani mai târziu am revenit, pentru a participa la Shanghai Spring International Music Festival. Ne dorim ca aceste experienţe să aibă o continuitate şi să devină o permanenţă în dialogul dintre ţările noastre”, a subliniat Preşedintele Director General.
Membrii delegaţiei au avut prilejul de a afla detalii despre cea mai nouă iniţiativă Radio România, susţinută în cadrul recentei Conferinţei ABU de la Yangon (Myanmar), aceea de a crea o platformă comună de schimburi de programe muzicale între membrii organizaţiei, în care radioul public din România va avea un rol determinant.
„Radio România va consolida excelenta relaţie de parteneriat cu ABU prin organizarea, în premieră într-o ţară europeană, a Conferinţei Media2020, la Bucureşti, între 30 iunie şi 1 iulie”, a mai spus Ovidiu Miculescu despre profilul cultural complex al Radioului public şi interesele de promovare internaţională a proiectelor marca Radio România a vorbit, în dialogul cu invitaţii chinezi, Oltea Şerban – Pârâu, directorul Centrului Cultural Media, care a anunţat posibila participare a Orchestrei Filarmonice din China la următoarea ediţie a Festivalului RadiRo, în 2016.
Un moment de maxim interes pentru membrii delegaţiei chineze l-a reprezentat întâlnirea cu manageri culturali, directori de festivaluri de muzică clasică, artişti şi muzicieni români, interesaţi de colaborări cu agenţii de impresariat, orchestre, teatre sau instituţii culturale din China.
Invitaţii au avut prilejul de asista la prezentarea unei selecţii dintre cele mai noi şi inovative proiecte româneşti în domeniul muzicii clasice, al muzicii electronice, jazz, pop-rock sau al muzicii alternativă. M
ihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internaţional George Enescu, s-a numărat printre participanţi.