Astazi omenirea poate fi ferita de 27 de boli, multe dintre ele cu potential letal, cu ajutorul vaccinurilor
Articol de Stefania Grigore, 3 iunie 2015, 08:00 / actualizat: 3 iunie 2015, 9:13
Romania are un program national de imunizare. Schema obligatorie incepe sa fie pusa in aplicare in chiar primele ore de viata.
Metoda vaccinarii este considerata a fi cea mai eficienta si ieftina interventie medicala.
Cu toate acestea, in Romania se constata o crestere alarmanta a numarului de parinti care decid sa nu isi vaccineze copiii. Potrivit unor studii recente, in tara noastra rata de vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului, de exemplu, este de 75%, cu 20 de procente mai mică decât nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Principalul motiv este teama de reactiile adverse ireversibile pe care le pot produce unele vaccinuri.
Ministrul sanatatii incurajeaza parintii sa isi imunizeze copiii si sustine ca nu sunt motive serioase de ingrijorare. Nicolae Banicioiu mai spune ca in prezent se lucreaza la o lege care sa ii oblige pe parinti sa isi vaccineze copiii. Cum, inca nu vrea sa dezvaluie! Cert este ca in alte tari europene, ca, de exemplu, Franta, regulile sunt clare!
La noi Ministerul a luat deocamdata o alta masura – trecerea vaccinarii din sarcina medicilor scolari in cea a medicilor de familie. Propunere de neacceptat, in opinia presedintelui executiv al Federatiei Hypocrat, Silvia Spiridon.
Ministerul are insa argumente:
Nicolae Bănicioiu:„După părerea mea, având în vedere că medici şcolari nu avem nici măcar într-o treime din şcolile din România… Şi modelul cu medicii de familie care au preluat vaccinarea să ştiţi că nu l-a inventat România.”
Si medicii de familie sustin vaccinarea in cabinetele lor.
Parintele vrea sa isi fereasca de boli copilul, dar trebuie si ajutat sa creada deplin ca vaccinarea este una dintre metodele cele mai eficiente. Ministerul trebuie sa puna la punct o strategie care, inainte de a sanctiona, trebuie sa convinga!