Dezinflatie si gaze naturale
Articol de , 3 iunie 2015, 18:21
Dupa ce in ultimii 25 de ani ne-am obisnuit sa ne uitam in fiecare zi la rata inflatiei, iata ca scaderea preturilor la alimente cu 12%, in medie, dupa reducerea de TVA aplicata incepand de luni, a adus in discutia analistilor financiari din Romania, pentru prima oara dupa 1989, un termen nou: deflatia.
Inflatia buna
Chiar daca ne vine greu sa acceptam asta, inflatia in sine nu este rea, este chiar utila, pentru ca ea stimuleaza productia si este semn ca economia o duce bine. Cu conditia sa fie o inflatie rezonabila de 1% sau 1,5% pe an.
Daca economia o duce bine cererea de diferite produse este in crestere, ceea ce impinge preturile in sus conform legii cererii si ofertei.
Asta face ca producatorii sa produca mai mult, deci PIB-ul creste, se creeaza locuri de munca, iar salariile cresc si ele, deci creste consumul si tot asa.
Deflatia se produce atunci cand preturile nu doar ca nu mai cresc deloc, dar chiar incep sa scada din cauza ca se cumpara din ce in ce mai putine produse.
Scaderea preturilor ii face pe producatori sa nu mai produca, ceea duce la disparitia de locuri de munca, la reducerea investitiilor, consumul casnic scade si el si se intra in spirala deflationista.
Deflatia din Romania
Deflate la care se asteapta BNR in viitoarele luni nu va fi una cu rezutlate negative pentru ca nu este urmare a scaderii consumului si a reducerii activitatii economice ci urmare a scaderii taxelor.
Este foarte probabil sa avem deflatie in urmatoarele cateva luni pentru ca deja pana la sfarsitul lunii mai am avut inflatie foarte joasa, de sub 1%, asa ca reducerea de preturi de 12% la alimente va duce, probabil, inflatia in teren negativ. In plus, va veni si recolta de vara care va aduce in consum legume si fructe mai ieftine si in cantitate mai mare decat acum
Deci deflatia din Romania nu va fi din cauza scaderii activitatii economice, sau din cauza scaderii dorintei romanilor de a consuma mai mult.
In urma cu cateva zile, Mugur Isarescu declara ca: “Deflatia inseamna o stare de spirit, pe care n-o vad instalata in mintea romanilor. Ea amana decizia de cumparare, care duce la scaderea consumului si apoi iar la reducerea preturilor”
Deflatie “pozitiva” si deflatie “negative”
Deflatia pozitiva este pozitiva cat timp nu dureaza prea mult, bineinteles, si cat timp se ea este rezultat al scaderii taxelor sau scaderii pretului energiei, nu rezultat al scaderii consumului.
Se lupta impotriva deflatiei stimuland investitiile, ceea ce creste consumul si duce la crearea de noi locuri de munca.
Cresterea consumului stimuleaza productia, iar locurile de munca ii fac pe oameni ca si ei sa consume mai mult si sa aiba mai multa incredere.
Dobanzile negative la banci sunt o alta metoda de a-i face pe cei care au bani sa-i investeasca intr-un fel sau altul.
Guvernatorul BNR a precizat si el că persistenţa unei rate a inflaţiei apropiate de 0% în următoarele 3-4 trimestre va face ca deciziile de politică monetară să stimuleze creditarea. Ne putem, deci , astepta la noi reduceri ale dobanzii de referinta
Investitie gigant intre Rusia si China
Ieri, China a dat startul lucrărilor de construcţie a gazoductului de 4000 de kilometri care o va lega de Rusia, conform unui anunţ al Gazprom.
Rusia şi China au încheiat, anul trecut, o înţelegere privind construcţia interconectorului “Power of Siberia” care ar trebui să transporte 38 miliarde mc de gaze din Rusia în China anual, timp de 30 de ani pentru o valoare totala de 400 de miliarde de dolari.
Primele livrări sunt programate din 2019.
Momentul este important pentru ca in prezent Rusia exporta gaze naturale doar catre alte republici ex-sovietice si, mai ales, catre Uniunea Europeana. Or, daca UE este incomodata de dependenta excesiva fata de Rusia, la randul sau si Rusia este incomodata de faptul ca depinde de un singur mare importator, cu care nu te poti certa nici chiar atunci cand el iti impune un embargou economic foarte dur.
Europenii incearca si ei sa scape de dependenta de gazele rusesti
Comisia Europeana pregateste un plan de actiune pentru “diplomatia energiei” ca sa diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale.
Dat fiind ca din Marea Nordului se pare ca nu se pot extrage mai multe gaze decat in prezent, europenii se uita spre Algeria si cauta si surse de aprovizionare cu gaz petrolier lichefiat, alta decat Qatarul.
Miguel Cañete, comisarul European pentru energie a stablit sa actioneze in comun cu Federica Mogherini, reprezentata UE pentru politica externa, ca sa gaseasca noile surse.
Astfel, Canete a insistat asupra “posibilitatilor enorme” ale Algeriei in materie de productie de gaze si vrea sa-I convinga pe algerieni sa-si creasca productia, si sa dea drumul si la productia de gaze de sist.
Apoi europenii mai vor sa importe gaze lichefiate din Statele Unite si Australia, dar preturile ar fi mult mai mari decat la gazele prin conducta.
Alta varianta, dar despre care nu se vorbeste inca oficial pentru ca nu este “politically correct”, at fi Iranul.
Dar, pana la semnarea unui acord in problema nucleara, Iranul este inca “baiatul rau” caruia nu trebuie nici macar sa i se sugereze ca s-ar putea folosi de “setea de gaze” a europenilor pentru a obtine conditii mai bune in negocieri.