Ascultă Radio București FM Live

Titluri de stat si cifre de la INS

Articol de , 4 iunie 2015, 18:18 / actualizat: 4 iunie 2015, 21:05

Guvernul Romaniei a lansat ieri, pentru prima oara in ultimii 10 ani, o emisiune de titluri de stat destinata exclusiv persoanelor fizice, cu maturitate la 2 ani.

Statul se imprumuta astfel direct de la romani, pentru ca in ultimii 10 ani statul a preferat sa vanda asemenea titluri numai investitorilor institutionali, adica banci si fonduri de investitii, inclusiv fondurile de pensii private.

Achizitonarea de titluri de stat este o investitie sigura pentru ca statul nu da faliment si in al doilea rand pentru ca, cel putin in Romania, profitul de la titlurile de stat nu este impozitat, spre deosebire de dobanda de la depozitele bancare.

Deaceea si fondurile de pensii cumpara asemenea titluri. La randul lor si bancile, decat sa dea credite intreprinderilor au preferat sa-si investeasca banii creditand guvernul.

Deci este normal ca si personele fizice sa poata beneficia de asemenea ocazii de a-si investi banii, mai ales ca este vorba de 100 de milioane de lei

In plus aceste titluri vor fi tranzactionate de catre detinatorii lor la Bursa de Valori (BVB), ca orice actiuni ale unei societati comerciale.

Prima problema

Totul ar fi perfect daca nu ar exista o prima problema, foarte importanta: nu se stie care va fi dobanda la aceste titluri de stat.

Practic oamenii sunt indemnati sa cumpere asemenea obligatiuni, dar de-abia la finalul perioadei de subscriere, adica pe 22 iunie, se va sti exact ce dobanda vor primi.

Incepand cu luni, 8 iunie, doritorul ar trebui sa se duca la o banca, sa afle de la angajatii bancii care este dobanda din acea zi la titlurile de stat cu maturitate la doi ani si sa-si alega ce dobanda ar dori el sa primeasca, dar numai in intervalul de + sau – 0,05% fata de dobanda din acea zi.

Daca vor fi multi doritori, adica va fi suprasubscriere, dobanda anuntata pe 22 iunie s-ar putea sa fie mai mica decat  cea pe care a dorit-o cumparatorul l in clipa in care a cumparat titlul de stat.

Or, daca statul vrea sa atraga prin aceasta emisiune de titluri oamenii simpli, care nu stiu si nici nu vor sa se intereseze de jocurile speculative, ar trebuie sa anunte de la inceput, in mod clar, ce dobanda ofera, pentru ca omul sa decida daca va cumpara sau nu.

A doua problema

Valoarea de cumparare a unui titlu este de 1000 de lei ceea ce, la un salariu mediu net de 1700 de lei, reduce dramatic numarul celor capabili sa cumpere titluri de stat

Daca un titlu ar fi costat 100 de lei, de exemplu, cu siguranta ar fi fost mult mai multi doritori. Guvernul vrea sa se imprumute de la populatie, dar nu vrea sa aiba de-a face cu cetatenii simpli, ci numai cu cei bogati.

Dat fiind ca aceste titluri vor fi tranzactionate pe bursa, inseamna ca nici Bursa nu va avea de-a face decat tot cu cetatenii bogati.

Astfel, tinta pe care si-a propus-o directorul BVB, Ludwik Sobolevski, de a atrage 200.000 de mici investitori pe bursa nu va fi atinsa prea curand.

Cifrele INS privind investitiile si comertul

Asteptand cifrele cvasi-finale privind cresterea PIB-ului in trimestrul I, care ar trebui sa fie publicate in cateva zile,Institutul National de Statistica a publicat astazi cifrele privind investitiile in Trimestrul I

Conform INS, in trimestrul I 2015, investițiile nete realizate în economia națională, au crescut  cu 8,5%, comparativ cu trimestrul I 2014.

Creşterea s-a înregistrat in primul rand la  lucrările de construcții noi ( +16,2%), si in al doiea rand la achizitia de utilaje (inclusiv mijloace de transport) (+ 3,8%)

Tot INS spune ca ramurile în care s‐a realizat un volum mai mare de investiții nete sunt in primul rand  industria, apoi comerțul  şi apoi serviciile .

Tot astazi INS a anuntat ca in luna aprilie,  față de luna corespunzătoare a anului trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule şi motociclete) a crescut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,5%.

Pe ansamblul primelor 4 luni din acest an, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 4,4% față de perioada 1.I – 30.IV.2014.

Semn ca unul din motoarele importante ale economiei este turat bine.

Etichete:
Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut