Cat a crescut PIB-ul, cati bani au castigat si au cheltuit romanii
Articol de , 5 iunie 2015, 18:13
Date noi au fost comunicate astazi de Institutul National de Statistica privind trimestrul I din acest an, ca si anul 2014 in ansamblu.
PIB-ul
Stirea principala este ca INS a confirmat cresterea de 4,2% a Produsului Intern Brut in primele 3 luni din acest an in comparatie cu primele 3 luni de anul trecut, pana la valoare de 174,8 miliarde de lei (circa 40 de miliarde de euro).
Ramurile economiei care au avut cele mai importante cresteri fata de trimestrul I 2014 au fost:
– Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; hotelurile şi restaurantele, crestere de 5,8%
– Industria, crestere de 4,2%
– Agricultura, crestere 9%
– Constructiile, crestere de 6,2%
– Informaţiile şi comunicaţiile, creştere de 13,2%
Construtiile de locuinte
INS ne-a spus ca la constructia de locuinte stam mai bine ca anul trecut
În trimestrul I din acest an, in toata Romania au fost date în folosinţă 9232 locuinţe, în creştere cu 962 locuinţe, faţă de trimestrul I 2014, adica + 11,4%
Cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul urban (54,3%).
Pe regiuni, cea mai mare crestere la namuruld e locuinte date in folosinta a fost in Centru (+82%) si apoi in Bucuresti-Ilfov, unde s-a dat in folosinta cu 68% mai multe locuinte decat in trimestrul I de anul trecut.
Prin comparative, in Nord-Vest numarul de locuinte date in folosinta a scazut cu 41% fata de primele 3 luni din 2014
Cat au castigat romanii in 2014
Tot conform INS, in 2014, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au fost de 2500,7 lei. Adica 568 de euro pe gospodarie. Din asta, veniturile băneşti au reprezentat 84,1%.
Dar exista mari diferente intre urban si rural.
Veniturile medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 30,0% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 11,2% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor.
În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 63,6% din salarii.
In rural principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 36,9% din totalul veniturilor, iar salariile au reprezentat numai 30,3%.
Cat au cheltuiit romanii in 2014
Romanii au cheltuit, în medie, de 2269,3 lei lunar pe o gospodărie (circa 515 euro), adica au cheltuit 90 de procente din totalul castigurilor
Din acestea, cheltuielile de consum au reprezentat in medie 72,2%, adica 370 de euro.
16,7% din toalul cheltuielilor au fost pentru achitarea impozitelor , taxelor, contributiilor si cotizatiilor de tot felul.
Doar o proportie foare mica din banii cheltuiti de romani, adica numai 0,6%, au fost folositi anul trecut pentru investiţii, adica pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, pentru cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, sau pentru cumpărarea de acţiuni.
Din cei 370 de euro cheltuiti, 40% au fost pentru mancare si bauturile nealcoolice, adica 148 de euro de luna pe familie. Deci scaderea preturilor la alimente cu 12% va aduce o economie de 18 euro pe luna, adica circa 80 de lei pe luna de familie.
Asta in medie, pentru ca, evident, exista mari diferente intre cheltuielile unei gospodarii de la oras si cheltuielile unei gospodarii de la sat.
Diferentele de cheltuieli
INS spune ca la oras nivelul mediu lunar al cheltuielilor totale de consum pe o gospodărie, este mai mare cu 444 de lei decat la sat.
Locuitorii de la oras cheltuiesc mult mai mult pe transport, si in plus au cheltuieli de apa, gaze, apa calda si incalzire pe care unii dintre locuitorii de la sate nu le au deloc, iar altii le au in proportie mult mai mica decat orasenii.
Apoi, la sate 45,6% din cheltuielile pentru alimente reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii, în timp ce la oras, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit doar 19,6% din cheltuielile pentru alimente.
Alte cheltuieli
Dupa ce platesc pentru mancare, gaze si taxe si impozite, romanilor nu le rama prea multi bani.
Nu de schimbam prea des mobila: cam 4% din cheltuieli sunt pentru cumpararea de mobila si/sau pentru intretinerea locuintei. Asta inseamna mai putin de 15 euro/luna.
Apoi, 4,6 procente din venituri se cheltuie pe sanatate, adica 17 euro pe luna de familie.
7,7% din cheltuieli, adica peste 28 de euro pe pune, se duc pe alcool si tigari. Este vorba de alcoolul consumat acasa, pentru ca la restaurant fiecare familie de romani lasa, in medie, 5 euro pe luna.
Mai cheltuim ceva si pentru recreere si cultura, cam 17 euro pe luna de familie, si tot cam atat cheltuiestre o familie pentru telefoanele mobile.
Din pacate, educatia este la coada cheltuielilor.
Conform INS doar o jumatare de procent din cheltueilile lunare ale unei familii romanesti se duc pe educatie, adica mai putin de 2 euro pe luna.