Ascultă Radio București FM Live

Veste buna, veste proasta

Articol de , 10 iunie 2015, 18:22

Veste buna am primit ieri de la oficiul european de statistica, Eurostat, dar, tot astazi am primit o veste proasta de la Institutul National de Statistica

Vestea buna

Conform oficiului European de Statistica, Romania si Cehia au avut, la egalitate, in primul trimestru din 2015, cea mai mare crestere economica anuala a Produsului Intern Brut din toata Uniunea Europeana, si anume 4,2%.

Pe locul al doilea s-a clasat Polonia, cu o crestere de 3,5%, iar pe locul al treilea Ungaria, cu o crestere de 3,3%. Slovenia a avut o crestere de 3%, Slovacia de 2,9% iar Bulgaria de 2%.

Tarile foste comuniste din Europa Centrala, in bloc, s-au dovedit mult mai dinamice decat media UE, care a fost de 1,5%. Singura tara fosta comunista care inca are probleme sa iasa din criza este Croatia, care a avut o crestere neglijabila, de 0,1%.

Dintre “motoarele” ecomomice ale Uniunii, doar Marea Britanie si-a justificat titlul, cu o crestere de 2,6%. Franta si Germania s-au multumit cu cresteri ale PIB de 0,7 si respectiv 1%.

Zona monedei unice in ansamblul ei are probleme cu relansarea economica, pentru ca PIB-ul zonei euro a crescut, pe ansamblu, cu numai 1% in Trimestrul I.

Cum ne afecteaza situatia din zona euro.

Cresterea economica mica dinzona euro nu este bine pentru noi pentru ca mare majoritate a exporturilor Romaniei se indreapta catre aceste tari si mare majoritate a investitiilor straine directe in Romania vin din aceste tari.

De exemplu, Italia, mare investitor in Romania, a avut o crestere de numai 0,1%.

La fel si Austria, cu o crestere tot de 0,1%.

Partea buna este ca Grecia pare sa fi iesit din zona de intuneric, cu un plus de 0,4% a PIB-ului in primul trimestru. Dar din ultimele stiri aparute in presa internationala, se pare ca negocierile privind datoria greaca se indreapta catre un esec, deci marele pericol al “inceputului sfarsitului zonei euro” nu s-a indepartat deloc, ba chiar dimpotriva.

Vestea proasta de la INS.

In luna aprilie in Romania numarul de decese a fost mai mare decat numarul de nasteri cu 8055 de personae. Se continua astfel tendinta din luna martie, cand sporul negativ al populatiei a fost de 10717 persoane.

Depopularea Romaniei pare sa se accelereze: in aprilie anul trecut sporul negativ a fost de 6866 de persoane, cu peste 1000 de persoane mai putin decat in aprilie anul acesta.

Alta premiera nedorita este ca pentru prima ora dupa mult timp, nu a existat nicio luna din ultimele 12 lunin in caree numarul de nou-nascuti vii sa fie mai mare decat numarul de decedati. In anii trecuti macar in lunile de vara (iunie, iulie, august) se inregistra un numar de nastari usor mai ridicat decat cel de decese.

Piramida varstelor in tara noastra devine un romb, cu baza din ce in ce mai redusa, iar partea cea mai consistenta ajunsa deja in jurul varstei de 40-45 de ani.

Solutii pentru inversarea trendului

Nu exista. Imbatranirea populatiei este un fenomen de neoprit in toata lumea civilizata.

Am putea doar sa incetinim ritmul de scadere, prin masuri destinate ajutorarii femeilor si familiilor cu copii.

Un studiu facut in Franta arata ca nu salariul este primul criteriu dupa care oamenii decid sa faca, sau nu copii, ci conditiile oferite mamelor si copiilor. Mamele cu cele mai mari salarii nu sunt cele care fac cei mai multi copii, nici la noi nici in Occident.

Familia medie este cea care face cei mai multi copii, cu conditia sa fie incurajata. Adica mamele sa poata avea, prin lege, program flexibil, sau program scurt, iar acest lucru sa fie obligatoriu si pentru angajatorii privati. In plus, trebuie sa existe maternitati si gradinite suficiente si de calitate in care parintii sa aiba incredere sa-si lase copiii.

Ar mai fi nevoie si de locuinte pentru tineri, nu neaparat ca sa-si cumpere, ci sa le poata inchiria de la stat, la chirii rezonabile si fara teama ca proprietarul ar putea sa-i dea afara oricand.

Asta nu inseamna insa decat o reducere a ritmului sporului natural negativ, nu si inversarea trendului. In toata Uniunea Europeana, inclusiv in tarile cele mai bogate, media este de mai putin de 2 copii de familie.

Aici intervin ambitiile profesionale ale parintilor care se simt indreptatiti sa-si urmareasca mai intai o cariera de succes. Dar la fel de adevarata este si nevoia  oamenilor, ca, intr-o lume in care nu mai esti deloc sigur pe ziua de maine, sa faci copii numai dupa ce ai acumulat un minim nivel de bunastare si dupa cei ai o locuinta proprie.

Imigratia

Singura solutie este cea pe care se bazeaza toate guvernele Occidentale, dar niciunul nu vrea sa recunoasca public este atragerea imigrantilor.

De ce nu vor sa recunoasca ?

In primul rand de teama ca vor fi asaltati de imigranti in mod incontrolabil.

Guvernele sunt constiente ca economiile nationale au nevoiie de imigranti, dar vor ca sa primeasca doar imigranti fie calificati in meserii care au deficit, fie foarte doritori si capabili sa se integreze in societatea locala si in democratia de tip european.

Este contraproductiv sa primesti imigranti care nu vor, sau nu sunt capabili, prin educatia lor, sa se integreze intr-o societate care se bazeaza pe anumite seturi de valori si ierarhii.

Al doilea motiv pentru care guvernele nu recunosc public ca au nevoie de imigranti este ca acestia creeaza o presiune pe piata muncii, ceea ce  enerveaza teribil sindicatele si dau apa la moara populistilor.

Imigrantii, fie ei si romani sau polonezi, nu neaparat africani sau arabi, accepta slujbe mult mai prost platite si in conditii mai proaste decat localnicii, si accepta sa locuiasca in locuinte pe care proprietarii nu vor sa le mai aduca la standarde moderne de locuire.

Din acesta cauza localnicul se simte frustrat daca, de exemplu, proprietarul apartamentului sau ii spune: “Nu-ti convine ca nu am schimbat instalatia de incalzire? Poti sa pleci, gasesc oricand un imigrant care sa fie mai mult decat multiumit ca si-a gasit o casa.”

Realitatea este ca imigrantii sunt necesari pentru ca sunt in imensa lor majoritate tineri, sunt dispusi sa se deplaseze oriunde este nevoie de brate de munca si sunt dispusi sa se califice in orice meserie este nevoie.

Imigratia ar fi o solutie si pentru Romania in primul rand pentru ca nu avem tineri si avem din ce in ce mai multi batrani. Din punctul acesta de vedere suntem pe deplin europeni

Apoi, pentru ca, desi avem un somaj de 6 sau 7%  exista multi patroni din Romania care nu gasesc oameni sa-i angajeze.

Romanii, asa saraci cum se considera ei, au un minim de confort material care il determina pe somerul din Giurgiu (care, de bine, de rau are o locuinta proprietate personala, asa cum au 95% dintre romani), sa-si faca socoteala ca iese in pierdere daca va accepta o slujba la Botosani, unde va trebui sa stea cu chirie.

In Romania, ca si in Occident, bunastarea acumulata (oricat de mica) poate deveni o frana in gasirea unui plus de bunastare.

Etichete:
Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut