Despre imobiliare si despre Grecia
Articol de , 12 iunie 2015, 18:20
Pentru ca piata imobilliara din multe tari din Europa Centrala si de Sud-Est si-a epuizat potentialul de crestere, Romania are mari sanse sa devina noul magnet pentru investitiile in real estate in anii urmatori. Aceasta a fost concluzia generala a discutiilor din cadrul South East European Property Forum organizat in aceasta saptamana la Bucuresti.
Romania, o posibila vedeta a investitiilor in imobiliare?
In primul rand pentru ca, dupa toate semnalele, piaţa imobiliară din Polonia a ajuns la saturaţie, motiv pentru care investitorii îşi canalizează capitalul spre Europa de Sur-Est.
In al doilea rand pentru ca programul de relaxare cantitativă (Quantitative Easing – QE) prin care Banca Centrală Europeană a lansat in aceasta primavara, pe piata, peste 1000 de miliarde de euro a incurajat investitiile in general, inclusiv investitia in imobiliare, care este foarte rentabila pe termen lung oriunde in lume.
In al treilea rand pentru ca in tara noastra exista inca un mare deficit si de birouri, si de spatii logistice, si de locuinte. Invitata la emisiunea Intalniri Capitale de luni, 8 iunie, Gina Dadu, director al revistei Arena Constructiilor declara pentru Bucuresti FM ca in Romania ar fi nevoie de 100.000 de noi locuinte anual si nu se dau in folosinta decat 40.000 de locuinte.
Capital.ro il citeaza pe un bancher austriac specializat in imobiliare care a declarat ca in Romania se pot face afaceri bune “dacă dezvoltarea va fi sustenabilă şi graduală“. John Verpeleti, preşedintele consiliului director pe Europa de Est al Colliers International, a afirmat si el că nu vede altă ţară care să intre în competiţie cu România pentru a lua locul Poloniei în regiune in acest domeniu. De aceeasi parere a fost si Andrew Peirson director in cadrul James Lang LaSalle, alta mare firma internationala de real-estate.
Cine investeste la noi in imobiliare
Investesc pensionarii nemti, austrieci si canadieni, asa cum atrage atentia, pe buna dreptate, Ziarul Financiar. Adica investesc fondurile de pensii din Germania, Austria sau Canada care au actiuni in companii din domeniul imobiliar.
Dealtfel, la seminarul despre viitorul sistemelor de pensii private, care a avut loc la Bucuresti vinerea trecuta, vorbitorii au atras atentia ca imobiliarul este un domeniu de preferinta pentru multe fonduri de pensii.
Doar fondurile de pensii din Romania nu investesc in imobiliare pentru ca nu le da voie Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Aici vorbim de fondurile de pensii de pe Pilonul II, adica pensile private obligatorii. Ele au cei mai multi bani, in toata lumea, iar la noi sunt obligate prin lege sa asigure un minim de rentabiltate cel putin la nivelul inflatiei.
Din aceasta cauza, fondurile de pensii de pe Pilonul II trebuie sa ceara aprobarea ASF ca sa investeasdca intr-un domeniu sau altul, iar ASF nu le da voie pentru ca spune ca imobiliarul este prea riscant. Cei de la ASF dau drept justificare prabusirea pietei imobilaire din Romania si din multe tari europene dupa 2008.
Este o justificare superficiala pentru ca, desi pot sa existe, si chiar exista, fluctuatii mari in domeniul imobiliar pe termen scurt si mediu, pe termen lung oriunde in lume imobiliarul s-a dovedit un castig sigur si consistent. Nu exista niciun oras mare din lume, in care o cladire, sau un teren sa nu fie mult mai scumpe astazi decat erau acum 30 de ani.
Exceptia este, poate, orasul Detrolit, care a dat faliment in totalitate.
Fondurile de pe pilonul II au avut pana acum niveluri mari de profit pentru ca au investit in mare parte in investitii sigure si “fara griji”, adica in titluri de stat, sau in depozite la banci. Cum dobanzile au scazut mult, si la titlurile de stat si la depozite, fondurile de pe Pilonul II vor trebui de-acum incolo sa-si plaseze mult mai multi bani in investitii “reale”.
Grecia, pe marginea prapastiei?
Presa internationala anuntat ca, ieri, echipa FMI s-a retras de la negocierile cu Grecia.
Purtatorul de cuvant al Fondului, Gerry Rice, a declarat ca: “Mingea este în terenul Greciei. Există deosebiri majore între echipa FMI şi cea a Greciei în majoritatea domeniilor cheie. În ultimul timp, nu s-au înregistrat progrese în atenuarea acestor diferenţe”,
Retragerea negociatirillor Fondului intervine la doua zile dupa ce Comisia Europeană a primit noi propuneri din partea Greciei.
Sansele de a se ajunge la un acord nu sunt total epuizate: The Guardian spune ca directorul general al FMI, Christine Lagarde, va participa în 18 iunie la reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro.
Dar, cotidianul german Der Spiegel a anuntat ca in urma retragerii echipei FMI Piețele bursiere sunt în deruta.””
Poate ca aceasta deruta sa-I convionga pe toti cei implicati sa revine la masa negocierilor. Asta pentru ca secretarul american al trezoreriei a atras atentia, acum cateva saptamani, ca este o iluzie sa se creada ca efectele iesirii Greciei din zona euro ar ptuea fi total controlate.
Culmea este ca si negociatorul cel mai intransigent, adica FMI, a acceptat ca un Grexit ar putea fi inceputul sfarsitului zonei euro. Christine Lagarde”, citata de Agentia Reuters France, a declarat pe 28 mai, ca iesirea Greciei “PROBABIL nu va insemna sfarsitul monedei unice”. Deci si ea se pregateste pentru un scenariu catastrofa.
Apoi, asa cum spuneam, chiar presa germana a anuntat ca doar retragerea negociatorilor FMI, ieri, a fost suficienta ca sa produca panica pe burse.
La randul sau cotidianul economic francez La Tribune a scris ca: “Se pare ca guvernul grec a ajuns la capatul capacitatii sale de a accepta compromisuri. Daca ar merge mai departe Alexis Tsipras si-ar pune in pericol supravietuirea politica. In cazul in care creditorii raman pe pozitiile lor continuand sa ceara o capitulare, negocierile nu se vor mai relua””.