Ziua Porților Deschise astăzi la Primăria Sectorului 1
Articol de Stefania Grigore, 14 iunie 2015, 13:07
Primăria Sectorului 1 a revenit în sediul său istoric de pe Bulevardul Banu Manta. Astăzi, până la orele 18:00, bucureștenii sunt așteptați pentru tururi ghidate ale clădirii, care includ sala monumentală de consiliu a Primariei Sectorului 1, biroul primarului Alexandru Chiliman și registratura, unde se desfășoară relațiile cu comunitatea locală.
Sediul istoric al Primăriei Sectorului 1 a fost redeschis după 6 ani de lucrări de consolidare și restaurare, care au costat circa 35 de milioane de lei. Edilul Alexandru Chiliman spune că lucrările au fost întârziate cu mai bine de doi ani din cauză că Ministerul Dezvoltării ar fi oprit finanțarea, in anul 2011, imediat după finalizarea consolidării.
Primăria Sectorului 1 a fost obligată să organizeze o nouă licitație pentru lucrările de restaurare și refunctionalizare a cladirii, ceea ce a dus la întârzierea revenirii în sediul din Banu Manta, explică Chiliman.
El mai susține că sistarea finanțării de către Ministerul Dezvoltării a avut drept efect și faptul că Primăria Sectorului 1 a trebuit să plătească 25 de milioane, din cele 35 care au reprezentat costul total al lucrărilor de consolidare și restaurare a cladirii, în loc de 17,5 milioane, cât ar fi trebuit, conform contractului inițial.
Edilul Sectorului 1 a declarat că cetățenii care au probleme de rezolvat trebuie să vină la sediul din Banu Manta, unde a fost amenajată și o zonă modernă pentru relații cu publicul.
În context, trebuie reamintit faptul că sediul din Banu Manta este construit între 1927-1936, fiind prima clădire a cărei destinație inițială a fost cea de primărie. Clădirea este în formă de L, având două corpuri unite printr-un turn. În turn se află o statuie de bronz reprezentându-l pe Sfântul Dumitriu, patronul Bucureștiului. O copie a statuii a fost amplasată și în colțul parcării din fața Primăriei Sectorului 1, pentru a putea fi admirată de aproape de către bucureșteni.
Scara principală a cladirii este una monumentală din marmură, cu sculpturi in stil neoromanesc. Și sala de consiliu este monumentală, fiind împodobită cu fresce cu subiecte ținând de începuturile istorice ale Bucureștiului, dar și de perioada interbelică, prin personaje ca Regina Maria sau Regele Carol al II-lea.
Text & Foto: Mircea Apostolescu