Salarii romanesti si afaceri romanesti
Articol de , 15 iunie 2015, 18:19
Romania are al doilea cel mai mici salariu minim din Uniunea Europeana si ca valoare absoluta si raportat la puterea de cumparare.
Asa afirma oficiul European de statistica Eurostat.
Cat de mici sunt salariile romanilor
In luna ianuarie salariul minim in Romania era de 218 euro/luna. Salarii mai mici decat romanii luau doar bulgarii, 184 de euro/luna.
Deasupra noastra pe scara salariilor este Lituania, cu salariu minim de 300 de euro, deci 40% mai mult decat romanii, apoi Cehia, 332 de euro, Ungaria 340 de euro, Slovacia 380 de euro, Estonia 390 de euro, Croatia 396 de euro si Polonia 410 euro. Toate tarile occidentale, inclusive Grecia, aveau salarii minime mult mai mari: Portugalia 589 de euro, Grecia 684 de euro, Spania 757 de euro sau Marea Britanie 1379 de euro, Franta 1458 de euro, Germania 1473 de euro si campioana absoluta, Luxemburg, cu 1923 de euro.
Slovenia ,cu 791 de euro, este singura tara fosta comunista care “s-a strecurat” printre tarile occidentale.
Nivelul de trai
Noi, romanii, traim considerabil mai prost decat cei din Luxemburg, dar nu chiar de 9 ori mai prost, asa cum ar reiesi din cifrele seci. Exista salariul minim raportat la puterea de cumparare (PPS) si in acest clasament, desi suntem tot pe locul doi din coada in UE, diferenta este considerabil mai mica.
Salariul minim din Bulgaria, raportat la puterea de cumparare, era in ianuarie de 380 de euro, in Romania era de 384 de euro, in Marea Britanie era de 1114 euro, iar in Luxemburg salariul minim raportat la puterea de cumparare era de 1561 de euro.
Deci diferente intre cel mai mic si cel mai mare salariu minim in PPS in tarile UE este de 1 la 4 nu de 1 la 10, ca in cazul salariului nominal. Asta parca ne face sa fim mai putin frustrati cand ne raportam la occidentali.
Salarii anormal de mici.
Romanii continua, totusi sa aiba salarii anormal de mici in unele domenii. Este adevarat, exista domenii in care productivitatea muncii si calitatea produsului pur si simplu nu permite salarii mai mari, dar sunt alte domenii in care responsabilitatea cu care este incarcat un salariat roman si calitatea muncii care se cere de la el depaseste cu mult salariul cu care este recompensat.
Si aici nu vorbim numai de IT, unde este binecunoscut ca la calitate echivalenta a muncii, un specialist roman este platit de cateva ori mai prost decat un strain.
Situatii anormale exista si in comertul en-detail, cum este cazul lantului de hipermarketuri Lidl.
Oficial, Lidl a avut in 2014 cifra de afaceri 350 de milioane de euro pentru o retea totala de 183 de magazine in toata tara. Asta inseamna o cifra de afaceri de 19,1 milioane de lei (4,5 milioane de euro) pe fiecare magazin.
Si totusi, un sef de magazin Lidl castiga doar in jur de 4000 de lei net, adica mai putin de 1000 euro/luna.
Ma indoiesc ca in Occident si-ar permite cineva sas dea un salariu de numai 1000 de euro pe luna unei persosne care gestinoneaza afaceri de 4 milioane si jumatate de euro pe an.
Concluzi este ca daca salariile in Romania sunt mici este si din cauza ca, la munca echivalenta, strainii platesc romanilor salarii incomparabil mai mici decat ar plati la ei in tara. Asa se explica si extinderea exploziva a retelelor de retail in Romania: rata de profitabilitate de la noi este cu mult mai mare decat rata de profitabilitate din tarile de unde vin marii retaileri.
Retail-ul de bricolaj
In Romania, piata anuala de mesterit in casa se ridica, dupa cum estimeaza Ziarul Financiar, la 9 miliarde 700 de milioane de lei, adica 2,2 miliarde de euro. Asta inseamna ca fiecare roman cheltuie in medie 110 euro pe an pe diverse unelte si materiale de mesterit in casa.
Daca se pare mult, comparam cu francezii care cheltuiesc anual aproape 25 de miliarde de euro in magazinele de bricolaj, adica de 11 ori mai mult decat romanii.
In Bucuresti, in prezent sunt in functiune 16 magazine de DIY care acopera practic tot teritoriul capitalei, impartite intre 5 mari jucatori: Dedeman, Praktiker, Brico Depot, Hornbach si Leroy Merlin.
Dedeman, care figureaza in topul celor mai mari companii din Romania dupa cifra de afaceri, este si cea mai mare companie cu capital exclusiv romanesc, cu o cifra de afaceri de 3 miliarde 400 de milioane de lei (circa 760 de milioane de euro) in 2014 si 7200 de salariati
In clasamentul retelelor de bricolaj autohtone urmeaza alte doua companii tot romanesti: Arabesque si Ambient.
Arabesque a avut anul trecut o cifra de faceri de 1,5 miliarde de lei (adica 340 de milioane de euro) iar Ambient a avut in 2013 o cifra de faceri de 628 de milioane de lei (peste 140 de milioane de euro).
Spre cinstea lor, toate aceste firme au reusit, cel putin pana acum, “sa ia fata” marilor retele straine: Baumaxx, Leroy Merlin, Hornbach etc.