Ascultă Radio București FM Live

Piata auto din Romania si Legea insolventei personale

Articol de , 19 iunie 2015, 18:52

Vanzarile de autoturisme noi au crescut in Romania in primele 5 luni asle acestui an cu aproape 18% in comparatie cu perioada similara a anului trecut. Asta a anuntat, ieri, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA).

Dacia ramane lider al vanzarilor, acoperind peste o treime din piata autohtona.

Cate masini vandute

Romanii au cumparat, pana la sfarsitul lunii mai, 43.100 de autoturisme noi, cu 17.9% mai multe decat in primele 5 luni de anul trecut.

E putin exagerat, totusi, se spunem ”romanii” pentru ca in primele 5 luni patru masini noi din cinci (81% din vanzari) au fost cumparate de companii. Totusi, e ceva mai bine decat in luna aprilie, cand companiile au cumparat aproape 9 masini din zece (88% din vanzari).

Producatorii si importatorii spera ca procentul masinilior noi cumparate de persoanele fizice sa creasca in viitoarele 2 sau 3 luni, dupa inceperea noului Program Rabla.

Supararea celor de la APIA este, insa,  ca si numarul vanzarilor de de masini vechi a crescut:  3,7 masini vechi din import au fost vandute pentru fiecare masina noua.

Productia

In luna mai 2015 s-au produs 34.153 de autovehicule, adica o scadere importanta, de  8,5%, comparativ cu luna aprilie. Cu toata aceasta scadere, pentru primele cinci luni ale anului 2015, s-a inregistrat o producție totală de 177.643 de autoturisme,  cu 0.9% mai multe comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Dintre acestea, 87,7% au fost produse de către Dacia si 12,3% de către Ford.

Recordul de productie a fost la Dacia Duster:  72.000 de unitati fabricate (cu 8,6% mai multe decat in primele 5 luni din 20140) adica aproape jumatate din toata productia de Dacii au fost Duster.

S-au fabricat si mai multe Sandero: 26.700 de unitati (cu 29,4% mai multe decat in 2014) si mai multe Loganuri MCV (18.400 de bucati, cu 4,6% mai multe decat in 2014)

A scazut ponderea Loganurilor, din care s-au fabricat doar 38.600 de unitati (cu 13,8% mai putine decat in primele 5 luni din 2014)

Dacia Lodgy si Dacia Dokker nu se fabrica deloc la Mioveni .

Situatia este cu totul diferita la Ford: in primele 5 luni s-au fabricat doar 21.700 de Forduri B-Max, ceea ce inseamna o cadenta de productie de circa 5450 de masini pe luna, o cadenta foarte slaba.

Dealltfe, Uzina de la Craiova a inregistrat in primele 5 luni o scadere a productiei de 18,4% in comparatie cu aceeasi perioada din 2014.

Vanzarile

Cel mai exportat model în primele cinci luni din 2015 a fost Dacia Duster (68.367 unități), urmat de Dacia Logan (28.794 unităţi) și de Dacia Sandero (22.959 unităţi).

In plus, se exporta practic intreaga productie de la Craiova.

Pe piata interna cea mai cautata marca este Dacia (37,4% din vanzari) iar cel mai cautat model este Loga. Apoi, in clasamentul vanzarilor urmeaza Volkswagen cu 3.377 unități (9,5%); Skoda 3.272 unităţi (9,2%); Ford 2.264 unități (6,4%); Renault 2.200 unităţi (6,2%); și Opel, 1.158 unităţi (3,3%).

Pare sa se nasca o tendinta pe segmentul masinilor hibride si electrice: în primele cinci luni ale acestui an au fost vândute 151 de unitați (din care sapte fullelectric, precizeaza APIA), cu peste 50% mai multe decat in primele 5 luni din 2014.

Asta inseamna ca romanii au mai multi bani (pentru ca automobilele hibride costa considerabil mai mult decat cele normale)  sau ca cei care au bani incep de devina “ecologisti”.

Legea falimentului personal promulgata

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea falimentului personal.

O lege care se adreseaza persoanelor fizice care indeplinesc concomitent patru conditii : au domiciliul permanent in Romania, bunurile sau sursa veniturilor se regasesc tot in Romania, in momentuil in care cer insoplventa nu actioneza ca PFA si nu au nicio datorie care sa rezulte din activitati comerciale desfasurate in nume propriu.

Adica este o forma de protectie a simplilor salariati care nu mai au bani sa-si plateasca datoriile

Textul legii spune ca: “Legea (….) se adreseaza persoanelor fizice de buna credinta, ale caror datorii rezulta dintr-o activitate care are ca scop satisfacerea  unei nevoi personale, cur ar fi restantele la furnizotii de utilitati, intarzieri la achotarea ratelor bancare contractate pentru achizitia unui serviciu sau produs personal si nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit”.

Dar, nu poti sa te aperi cerand insolventa daca ai fost condamnat, daca esti vinovat de intocmirea de acte frauduloase, daca ai facut donatii excesiv de generoase care ti-au diminuat considerabil averea, sau daca nu ai facut eforturi sa-ti gasesti un loc de munca, in cazul in care esti somer.

Tipuri de insolventa

Trei tipuri de insolventa sunt prevazute in lege:

a) Insolventa pe baza de plan de redresare a datoriilor – atunci cand datornicul se afla in insolventa pentru ca nu-si poate achita datoriile scadente, dar situatia lui financiara nu este iremedibil compromisa

Datornicul poate cere Comisiei de insolventa sa accepte un plan de rambursare a datoriilor. Detaliu important: Cota de acoperire a creantelor prin planul de rambursare trebuie sa fie mai mare decat ce s-ar obtine prin lichidarea bunurilor datornicului.

Durata de executiare a planului de redresare este de maxim 5 ani, cu posibilitatea de prelungire cu 1 an.

b) Insolventa prin lichidare de active – daca situatia financiara a datornicului este iremediabil compromisa.

In acest caz se face o lista a datoriilorsi  o lista a bunurilor datornicului.

Administratorul judiciar vinde tot ce se poate si da banii creditorilor, atatia cati a obtinut.

Restul de datorie se anuleaza.

c) Procedura simplificata – pentru pensionari, sau pentru cei care si-au pierdut total capacitatea de munca, sau cel putin jumatate din capacitatea de munca

Conditiile sunt: suma datoriilor sa nu fie mai mare de 10 salarii minime pe economie, iar datornicul sa nu aiba bunuri care sa poata fi vandute.

In acest caz, din momentul in care se deschide procedura datornicul  trebuie sa-si plateasca datoriile curente la timp, sa nu contracteze noi imprumuturi, si, mai ales, sa anunte Comisia de insolventa, anual, despre veniturile sale, inclusiv veniturile noi provenind din prestarea unor activitati, sau din eventuale mosteniri, sau din eventuale donatii.

 

 

 

 

Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut