Ziua Internaţională a Iei
Articol de Sabina Lapadatescu, 24 iunie 2015, 11:58
Românii de pretutindeni sărbătoresc astăzi Ziua Internaţională Iei.
Sărbătoarea „cămăşii cu altiţă” a devenit cunoscută pe plan mondial prin pictura lui Henri Mattise, „La Blouse Roumaine”. Lucrarea este expusă la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris.
În prezent, ia este celebrată în 48 de ţări şi în sute de oraşe de cei care îmbrăţişează cultura românească.
Termenul „ie” este un derivat din latinescul „tunicae lineae” (tunică subţire purtată pe piele).
În limba latină, cuvântul „camisa” a apărut în secolul al VI-lea. El a fost folosit în „Glossarium mediae et infirmae Latinitatis” al lui Du Cange.
Modalitatea de realizarea a iei a fost transmisă din generaţie în generaţie, împreună cu rugăciunile care se spuneau înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor.
Ia este considerată cea mai importantă piesă vestimentară din costumul popular românesc, dat fiind ca aceasta prezintă modele specifice.
De principiu, ia este o bluză de pânză albă, bumbac, in sau borangic, împodobită cu mărgele sau broderii. În funcţie de zonă, există mai multe modele de ii: cămaşa cu altiţă (Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, Covasna), cămaşa cu tăblie (Hunedoara), cămaşa cu lăncez (Bucovina, sudul şi estul Transilvaniei, partea nordică a zoneo Neamţ), ia cu umăr (Sibiu, Făgăraş, sudul Transilvaniei), cămaşa cu platcă (Maramureş, Bihor), ia cu ciocănele şi cămaşa cu chiept sau ciupag.
Tot astăzi este marcată şi Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute serbări câmpeneşti, Drăgaica fiind o zeiţă agrară, protectoare a holdelor semănate şi a femeilor măritate. Tradiţia cere ca astăzi nimeni să nu lucreze, pentru că această zi este cap de vară, iar Soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază.
Sursă: Rador