Tuberculoza, o problemă alarmantă de sănătate publică
Articol de Sabina Lapadatescu, 26 iunie 2015, 14:31
Tuberculoza este în continuare o problemă de sănătate publică în România.
Anual, sunt depistate 15.000 de noi cazuri de tuberculoză, adică aproximativ un sfert din toate cazurile din UE şi Spaţiul Economic European.
Acestea sunt concluziile care reies din raportul întocmit de The Economist Intelligence Unit.
Îngrijorător este faptul că doar 60% dintre pacienţii cu tuberculoză multidrog rezistentă sunt identificaţi, principalele cauze fiind numărul mic de centre pentru diagnostic şi perioada mare de spitalizare, minim 6 luni, care îi determină pe mulţi să abandoneze tratamentul.
Dintre aceştia, specialistii estimeaza că doar 20% sunt trataţi cu succes.
Tuberculoza este printre primele 5 cauze de deces pentru femeile cu vârste cuprinse între 15-44 de ani.
Este provocată de un bacil (Mycobacterium tuberculosis), care afectează cel mai des plămânii. Boala se răspândește de la o persoană la alta prin aer.
O persoană cu TBC activ prezintă anumite simptome — tuse, febră, transpirații nocturne, scădere în greutate etc. Oamenii bolnavi de TBC pot infecta până la 10-15 alte persoane, prin contact apropiat, pe parcursul unui an. Fără un tratament adecvat, până la două treimi din oamenii bolnavi cu TBC pot muri.
Profesor doctor Gheza Molnar:
Pentru apărarea împotriva tuberculozei există vaccinul, dar se impune și un regim de viață sănătos
În cazul îmbolnăvirii, tratamentul este de lungă durată, de șase sau de nouă luni, și pentru vindecarea completă trebuie respectat sfatul medicului.
Profesor doctor Gheza Molnar:
Tratamentul se face gratuit, în spitalele de pneumoftiziologie. În ultimii ani, tot mai des, medicii au recunoscut că în unele cazuri microorganismele ies învingătoare în lupta cu medicamentele și formele grave de tuberculoză nu mai pot fi tratate cu antibioticele existente. De aceea, se impune prevenirea îmbolnăvirii printr-un regim de viață corect, sănătos și prin igienă, deoarece șansele de însănătoșire scad pe măsură ce rezistența microorganismelor crește.
Un caz aparte în rândul pacienților cu tuberculoză este forma multidrog rezistentă, în care bolnavii nu răspund la tratamentele clasice.
Aceștia pot fi diagnosticaţi cu ajutorul unor aparate de testare rapidă – a declarat coordonatorul tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei, dr.Gilda Popescu.
Două aparate de acest tip există la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală şi la Centrul de Excelenţă pentru tratamentul bolnavilor cu tuberculoză de la Bisericani.
Dr.Gilda Popescu:
Guvernul s-a angajat să realizeze un program pentru perioada 2015-2020, prin care România își propune să scadă numarul de cazuri de tuberculoză. În urmă cu 10 ani incidența tuberculozei era de 154 la suta de mii de locuitori, iar în prezent a ajuns la 74 la suta de mii de locuitori.
Autor: Mihaela Arion