O nouă bombă imobiliară stă să explodeze chiar pe Calea Victoriei. Un complex comercial și rezidențial va fi construit în grădina unui palat monument istoric și de arhitectură!
Articol de Mircea Apostolescu, 29 iunie 2015, 07:27
Primăria Capitalei a emis, pe 16 aprilie anul acesta, avizul preliminar de urbanism pentru un proiect imobiliar care prevede ridicarea unui ansamblu ce va îmbina functiile rezidențială și comercială, chiar in spatele Palatului Știrbei, de pe Calea Victoriei.
Ansamblul care va avea o înălțime maximă de peste 35 de metri va adăposti un centru comercial, cu o suprafață de aproape 12 mii de metri pătrați și locuințe, a căror suprafață ar urma să depășească 14 mii de metri pătrați.
El ar urma să fie construit pe terenul cuprins intre Calea Victoriei, respectiv Palatul Știrbei, strada Banului și strada General Budisteanu.
Proiectul prevede realizarea a cinci niveluri subterane, care ar trebui să asigure 500 de locuri de parcare, a unui parter, a unui mezanin și a șapte etaje, deci, în total opt etaje, de fapt.
In spațiul care ar rămâne liber între noua clădire și Palatul Știrbei ar urma să fie amenajat un atrium cu acoperiș retractabil, ce ar îndeplini funcția de grădină de vară și pe aceea de grădină de iarnă, acoperită, prcum și un pasaj pietonal.
In momentul de față, pentru a deveni realitate, proiectul mai trebuie să obțină doar votul consilierilor municipali, sub forma adoptării Planului de Urbanism Zonal (PUZ), într-o ședință ordinară a Consiliului General al Municipiului București.
Cum s-a ajuns, însă, în această situație?
Palatul a fost construit între anii 1833-1835, la comanda marelui logofăt Barbu Știrbei.
In timpul celor două domnii ale acestuia în Scaunul Țării Românești (1849-1853 și 1854-1856) palatul este folosit ca reședință domnească.
În 1882, fiul domnitorului, Alexandru Știrbei construiește etajul cu cariatide si amenajează în spatele palatului una dintre cele mai luxoase și frumoase grădini din București.
In 1948, imobilul este naționalizat, iar în anul 2004 el este recuperat de către moștenitorii familiei Știrbei și vândut unui particular.
Acum, in fostul palat al lui Barbu Știrbei funcționează un bar, „Eden”, cu un aer boem și destul de dubios.
Fosta grădină luxoasă a palatului este folosită drept terasă, unde poți să bei o bere sau ceva mai tare, stând pe scaun sau lungit pe divane și perne iar clienții se uită la tine vădit deranjați dacă intri cu aparatul de fotografiat.
După retrocedarea și vânzarea Palatului Știrbei au început discuțiile despre realizarea unor construcții, care mai de care mai înalte, în spatele acestuia.
Astfel, în anul 2009 Primăria Capitalei dădea aviz de urbanism favorabil construirii unui ansamblu de clădiri cu o înălțime de peste 40 de metri.
În același an Ministerul Culturii, condus atunci de către Theodor Paleologu, dădea aviz negativ proiectului și il trimitea inpoi la Comisia Națională a Monumentelor Istorice din subordinea ministerului, care îl avizase pozitiv.
Un an mai târziu, pe 29 septembrie 2010, Comisia Națională a Monumentelor Istorice dădea aviz pozitiv pentru construirea unui bloc cu înălțimea de 37,5 metri in spatele Palatului Știrbei.
In termen de 30 de zile, Kelemen Hunor, pe atunci ministrul culturii, ar fi trebuit să avizeze favorabil proiectul.
Avizul nu a fost însă dat, motiv pentru care omul de afaceri Ovidiu Popescu, beneficiarul proiectului, a dat în judecată Ministerul Culturii.
Pe 17 iulie 2013 Ministerul Culturii dădea aviz pentru așa-zisa restaurare a Palatului Știrbei, iar pe data de 24 octombrie a aceluiași an dădea avizul favorabil proiectului imobiliar din spatele Palatului Știrbei.
In aceste condiții arhitectul Șef al Capitalei, constatând prezența tuturor avizelor și îndeplinirea condițiilor cerute de lege, nu putea decât să dea aviz favorabil proiectului.
La rândul său, Primarul General Sorin Oprescu are obligația de a introduce documentația de urbanism pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București.
Numai consilierii municipali se pot pronunța asupra oportunității proiectului, sub rezerva de a putea fi acționați în judecată de către beneficiarul acestuia, în cazul în care vor da un vot negativ.
Vorbim despre „așa-zisa restaurare” a palatului, fiindcă, la doar câțiva pași mai jos de acesta, pe strada George Enescu, aproape de intersecția acesteia cu Calea Victoriei, un alt proiect imobiliar a demarat cu pretinsa restaurare a unei case monument.
Acum, pe străduța îngustă au apărut un hotel și o clădire de birouri iar casa monument istoric, în a cărei curte odinioară generoasă au fost construite cele două monstruozități de fier și sticlă, stă să se prăbușească, fiind folosită doar ca suport pentru bannerul cu inscripția „offices to let”.