Internet, telefonie mobila, preturi si turism
Articol de , 2 iulie 2015, 18:25
Desi ni se pare ca suntem inconjurati si pe strada si la serviciu numai de indivizi care stau ochii fixati pe ecranele telefoanelor mobile, statisticile arata ca noi, romanii, nu suntem nici pe departe atat de bolnavi de “smart phonomanie” si “Internetomanie”pe cat am crede.
Conform statisticilor, romanii sunt pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ce priveste freceventa utilizarii Internetului si pe unul din ultimele locuri in ce priveste numarul de telefoane mobile la suta de locuitori.
Ce spune Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM)
Conform ANCOM utilizatorul roman mediu de servicii mobile consuma, lunar, 155 MB trafic de Internet pe mobil, trimite 72 de SMS-uri şi sună în medie 249 de minute.
Tot conform ANCOM, un utilizator ocazional consumă lunar 52 MB trafic de internet, trimite 24 de SMS-uri şi suna 82 de minute.
In schimb, utilizatorul roman intensiv de conexiuni mobile consuma, tot lunar 465 MB trafic de internet, trimite 216 SMS-uri şi suna 747 de minute.
Deci consumul lunar de telefonie mobila in Romania, variaza de la 1 la 9 si ca trafic de Internet si ca numar de minute si ca numar de SMS-uri.
Ce spune Eurostat
Conform oficiului European de statistica Eurostat, in medie 65% dintre cetatenii UE utilizeaza Internetul in fiecare zi.
Campioni la consumul de Internet, sunt luxemburghezii (87% dintre ei se conecteaza zilnic la Internet) urmati indeaproape de danezi, 85%, suedezi , 83%, de olandezi, 84%, si de britanici, 81%.
Prin comparatie, doar 32% dintre romani se conecteaza zilnic la Internet, adica suntem ultimii din Uniunea Europeana in aceasta privinta.
Tot la coada clasamentului, dar, oricum, mult mai bine decat noi, sunt bulgarii, 46%, si grecii, 49%.
Din datele Eurostat apare o fractura importanta intre tarile din Sudul Europei si cele din Nordul Europei din acest punct de vedere. Este vorba, poate, si de stilul de viata diferit.
“Sudicii”, sunt mult mai putin febrili decat “nordicii” in a sta conectati pe Internet: Romana 32%, Bulgaria 46%, Grecia 49%, Italia, 58%, Spania 60% in timp ce Luxemburg 87%, Danemarca, 85%, Suedia , 83%, Olanda, 84%, Marea Britanie, 81%,Germania, 72%, Belgia,71%
In ce priveste numarul de telefoane mobile la suta de locuitori, Romania, cu 87, este aproape de media Uniunii Europene, 89.
Surprinzator, noi suntem “mai conectati” decat francezii (85 de mobile la suta de locuitori) si decat polonezii (82).
Cei mai conectati din UE sunt finlandezii (98 de telefoane mobile la suta de locuitori) Suedezii (96) si ….. Slovacii (95).
Slovacii sunt “mai conectati” decat britanicii (93 de telefoane mobile la suta de locuitori) decat olandezii si austriecii (94 fiecare) si decat nemtii (doar 88 de telefoane la suta de locuitori)
Reducerea TVA s-a simtit in preturile de la raft
Potrivit unui studiu Price Monitor realizat de compania de cercetare de piata Nielsen si publicat astazi, reducerea TVA la alimente de la 1 iunie a determinat o scădere medie a preţurilor de 11% şi o creştere a consumului de 17%.
„Preţurile au scăzut în medie cu -11% în categoriile monitorizate de noi, retailerii împreună cu producătorii menţinându-şi promisiunea făcută consumatorillor. Rezultatele nu au întârziat să apară, cele mai dinamice categorii de produse fiind cele care au redus preţul cel mai mult. Pentru cafea, de exemplu, o reducere de preţ în medie cu 15% a produselor a dus la o creştere a volumelor cu aproximativ 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (1-14 iunie). Alte categorii foarte dinamice au fost carnea, brânza, băuturile non-alcoolice şi snacksurile”, arată compania Nielsen într-un comunicat.
Numărul de produse vândute în perioada 1-14 iunie a fost cu 12% mai mare faţă de luna mai şi cu 17% comparativ cu iunie 2014.
Ne amintim ca inainte de intrarea in vigoare a reducerii de TVA, marii retaileri au anunţat că vor transfera integral diferenţa clienţilor, ceea ce ar fi însemnat o scădere a preţurilor de circa 12%. Uite ca s-au tinut de cuvant, desi au fost suspectati ca nu vor juca cinstit.
În România, ponderea cheltuielilor cu alimentele în veniturile populaţiei este cea mai ridicată din UE, adica 32% faţă de media UE de 18%,
Dintre europeni, cel mai puţin cheltuiesc cu alimentele, ca pondere în venituri, britanicii şi austriecii (13%).
Institutul National de Statistica: turismul in Romania a crescut
A crescut in luna mai anul acesta fata de luna mai a anului trecut si a crescut in primele 5 luni din acest an in comparatie cu primele 5 luni ale anului trecut.
În luna mai 2015, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în hoteluri, moteluri, hosteluri si pensiuni, au crescut cu 14,6 %, pana la 829 de mii.
Innoptările(adica numarul de nopti petrecute de turisti) au crescut cu 12,3 % fata de luna mai 2014, pana la 1 milion 818 mii.
Numarul de innoptari este mai important decat cel de sosiri, pentru ca un turist care sta mai multe nopti consuma mult mai mult, inclusiv in magazine, decat unul care sta doar o noapte
Tot romanii sunt baza: innoptările turiştilor români au reprezentat, în luna mai, 76,6%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 23,4%.
Dintre straini, cei mai multi au fost cei din Europa ( 71,8 % din total turişti străini), iar din aceştia 84,7% au fost din țările Uniunii Europene.
Durata medie a şederii în luna mai 2015 a fost de 2,3 zile la turiştii români şi 1,9 zile la turiştii străini.
Bilant turistic mai bun si la cinci luni
In primele 5 lnuidin acest an au fost 3 milioane de sosiri inhoteluri, moteluri, pensiuni, hosteluri, în creştere cu 13,7% față de primele 5 luni de anull trecut.
Sosirile turiştilor români au reprezentat 76,1%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 23,9%.
Raportul romani/straini nu s-a schimbat fata de anul trecut.
Ca sa vorbim si de innoptari, pentru asa cum spuneam, sunt cele mai importante, în perioada 1.01‐31.05.2015 au fost 6 milioane 300 de mii de innoptari, în creştere cu 14,0% față de 5 luni 2014
Durata medie a şederii în primele 5 luni din anul acesta a fost de 2,1 zile la turiştii români şi 2,0 zile la turiştii străini.
Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini au provenit din Germania (81,4 mii), Italia (77,7 mii), Israel (64,1 mii), Franța (47,3 mii), S.U.A. (44,6 mii).
Totusi, hotelurile si pensiunile sunt pe trei sferturi goale
Conform INS, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna mai 2015 a fost de numai 27,4 % pe total structuri de cazare turistică, în creştere, dar numai cu 2,6 puncte procentuale, față de luna mai 2014.
Cele mai multe locuri ocupate au fost la hoteluri (34,6%), vile turistice (19,1%), hosteluri (17,4%), moteluri (17,0%) şi pensiuni turistice (16,7%).
Pentru primele 5 luni, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 22,3% pe total structuri de cazare turistică, cu 2,4 puncte procentuale mai mult față de 5 luni de anul trecut.
Indici (relativ) mai mari de utilizare a locurilor de cazare s‐au înregistrat la hoteluri (27,9%).
Este greu de inteles cum supravietuiesc hotelurile si pensiunile cu un procent de ocupare atat de mic.
La fel, este greu de inteles de ce hotelierii si proprietarii de pensiuni nu scad preturile, daca tot stau cu trei sferturi din camere goale.