În Grecia se fac ultimele pregătiri pentru referendumul de mâine

Grecii vor merge mâine la urne pentru a decide, prin referendum, dacă acceptă sau nu cererile creditorilor internaționali.

Aceștia solicită statului elen, aflat în incapacitate de plată, să mărească taxele și să reducă din nou salariile și pensiile.

Premierul Alexis Tsipras le-a cerut grecilor să respingă aceste cereri, pentru a putea apoi să renegocieze un acord mai avantajos.

Tsipras ar dori să obțină o reducere cu 30% a datoriilor și o păsuire de 20 de ani pentru a putea să le plătească. Pe de altă parte, liderii europeni au avertizat că respingerea propunerilor de reformă ar echivala cu excluderea țării din zona euro.

Ce se va întâmpla în Grecia după referendumul de mâine și cum vor reacționa partenerii europeni ai țării sunt întrebări ce prefigurează mai multe scenarii, toate fiind marcate, însă, incertitudine.

Grecia a intrat, practic, în incapacitate de plată, neachitând Fondului Monetar Internațional o datorie de 1,6 miliarde de euro și mai are de rambursat către Banca Centrală Europeană, pe 20 iulie, o tranșã de 3,5 miliarde de euro.

Dacă nici această rată nu va fi achitată, este foarte posibil ca Banca Europeană să oprească total finanțarea băncilor elene, care ar intra în faliment.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.