Măsuri de protecție pe timp de caniculă
Articol de , 6 iulie 2015, 15:05
Temperaturi de peste 35 de grade Celsius, aer nerespirabil, asfalt încins, puls crescut, senzaţie de ameţeală, toate acestea sunt resimţite de fiecare dintre noi în zilele în care acul termometrului indică instalarea discomfortului termic.
Ministerul Sănătății recomandă populației să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18 și să consume minimum 2 litri de lichide zilnic, precum și fructe și legume.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apa. Este bine de știut că o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.
Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva caldurii.
Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, etc.) sau de zahar (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri calduțe, fără a ne șterge de apă, iar dacă avem aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura sa fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie sa folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.