Ascultă Radio București FM Live

Despre deflatie, natalitate, infrastructura si ……. Grecia

Articol de , 10 iulie 2015, 18:18

Pentru prima oara dupa 1990 Romania a avut luna trecuta deflatie, adica inflatie negativa.

Conform datele de la Instititul National de Statistica, dupa scaderea TVA la alimentele de baza de la 24% la 9%, luna trecuta preţurile de consum  calculate prin indicele preturilor de consum au fost mai mici cu 1,6% in comparatie cu iunie 2014 si cu 2.95% in comparatie cu luna mai.

Diferenta

Tehnic vorbind nu exista diferenta intre deflatie si inflatie negativa. Ambele inseamna scaderea preturilor de consum intr-o perioada, in comparatie cu perioada de referinta.

Tot tehnic vorbind, scaderea preturilor este ceva rau pentru ca inseamna ca sunt mai multe marfuri si servicii in piata decat exista bani disponibili.

Asta are ca rezultat scaderea productiei de bunuri si servicii, care duce la concedierea de angajati, care concediere are ca rezutlat o noua scadere a veniturilor, deci o reducere si mai mare a banilor disponibili in piata si o reducere si mai mare a dorintei de a cumpara, care duce la o si mai mara scdere a productiei si tot asa.

Se intra astfel intr-o spirala deflationista care distruge economia.

Deci strict tehnic, situatia normala intr-o economie este o inflatie usoara, controlabila, de 1 sau 1,5% pe an. Adica situatia in care exista pe piata ceva mai multi bani, decat marfurile si serviciile oferite.

Astfel producatorii sunt stimulati sa produca mai mult, ceea ce duce la crearea de noi locuri de munca si la cresterea veniturilor.

Dar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a facut bine cand a atras atentia asupa diferentelor  de nuanta intre “inflatie negativa”, care este rezultatul firesc  si benefic al scaderii taxelor reflectata in scaderea preturilor si “deflatie”.

In concluzie, in Romania exista “inflatie negativa”, este ceva normal dupa reducerea masiva de TVA, nu este periculoasa pentru economie, pentru ca nu este “deflatie”.

Vestea proasta  de la Statistica

Populatia Romaniei continua sa scada.

Conform INS in luna mai s-a înregistrat naşterea a 14877 copii, si  20482 de decese, cu 2751 mai. In concluzie sporul natural a fost negativ , de 5605 persoane, la fel ca în luna aprilie (8055 persoane).

Din ianuarie anul trecut nu am avut nici macar o singura luna in care sa avem spor natural pozitiv. Calculand dupa cifrele INS, in ultimele 17 luni Romania a pierdut cam 110.000 de locuitori, numai din cauza sporului natural negativ.

Iar sansele ca procesul sa se inverseze sunt minime, chiar daca avem crestere economica.

In primul rand pentru ca va mai trece timp pana cand aceasta crestere se va simti in buzunarele potentialilor parinti

In al doilea rand pentru ca nici tarile mult mai bogate decat Romania tot nu au spor natural pozitiv.

Acordul pentru Infrastructura Mare

Astazi s-a semnat, in fine, acordul dintre Romania si Comisia Europeana pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Prin POIM România va primi aproape 9,5 miliarde de euro fonduri europene pentru investiţii în proiecte de mediu, de energie şi, mai ales, pentru  transporturi.

Cu banii care vor trebui alocati de la bugetul de stat, vor fi in total 11,8 miliarde de euro pentru infrastuctura mare.

Din cei 9,5 miliardede euro, 5,1 miliarde vor fi numai pentru transporturi.

Masteplanul de Transport devine, astfel, obligatoriu pentru toate guvernele care vor urma in Romania, indiferent de orientarea loc politica. Va fi o premiera in tara noastra, pentru ca pana in prezent fiecare nou guvern anula toate planurile fostului guvern si concepea altele.

La autostrazi s-au schimbat prioritatile: pe primul loc se afla autostrada Sibiu – Pitesti, iar pe doi este autostrada Bacau – Pascani.

Alte proiecte  prioritare sunt autostrazile  Sibiu-Brasov, Brasov-Ploiesti (inclusiv Comarnic-Brasov) , Cluj Napoca – Bors, Pitesti-Craiova, si  Targu Neamt – Pascani – Iasi

La drumurile expres, prioritare vor fi ruta Ploiesti-Buzau-Focsani-Bacau si Centura Capitalei largita la 4 benzi.

Autostrada de centura (A0) pentru Bucuresti, este lasata pentru dupa 2020 cand se va lua in calcul si realizarea autostrazii pe partea de Nord a Capitalei, care va uni A1, A3 si A2.

Veste buna din Grecia

Grexit-ul pare sa se indeparteze pentru ca in al 12-la ceas Grecia a prezentat noi propuneri care respecta, in cea mai mare parte, exigentele creditorilor  internationali

Astfel, site-ul EurActiv.com afirma ca Atena acceptă o creștere generala a TVA la 23 %, față de 13% cat este în prezent, crestere care se a aplica inclusiv pentru restaurante.

Pentru produsele alimentare de bază, pentru energia electrică și ca si pentru hoteluri, TVA rămâne, totusi,  la nivelul actual de 13%, iar pentru medicamente și cărți TVA va fi de numai 6%.

În plus, precizează EurActiv.com, guvernul Tsipras a acceptat suprimarea avantajelor fiscale acordate insulelor grecești (adică reducerea de 30% a TVA aplicată de mai mulți ani), începând cu insulele cele mai bogate și cu cele turistice.

Acest proces va începe în octombrie și se va face treptat, urmând să se încheie până la sfârșitul anului 2016.

Altă concesie a grecilor este vârsta de pensionare, care a fost fixată la 67 de ani, sau 62 de ani, pentru cei care au minim 40 de ani de activitate.

Cresterea varstei de pensionare va fi introdusă treptat, până în anul 2022.

În același timp, Atena a acceptat sa reducă  plafonul cheltuielilor militare cu 100 milioane de euro în 2015 și cu 200 milioane în 2016, reducere care este, totuşi considerabil mai mică față de cea de 400 milioane de euro cerută de creditori.

Guvernul grec acceptă si creșterea taxei asupra societăților, de la 26% la 28%, așa cum au propus creditorii, precum și programul de privatizare a numeroase întreprinderi de stat.

Pentru Romania, vestea buna s-a simtit imediat: fata de cotatiile de ieri leul a crescut astazi cu 4 bani fata de euro, si cu 6 bani fata de dolar.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti a crescut si el, tot astazi, cu 1,4%

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Economie marți, 21 decembrie 2021, 18:14

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!

Prima staţie verde pentru reciclarea de PET-uri, sticle, doze de aluminiu şi deşeuri electrice şi electrocasnice funcţionează la un hipermarket...

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Economie marți, 7 septembrie 2021, 18:38

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!

Moneda europeană a trecut de 5 lei la ghişeele principalelor bănci comerciale din România, conform cotaţiilor disponibile pe paginile de...

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Începe programul Rabla 2021!
Economie marți, 20 aprilie 2021, 17:27

Începe programul Rabla 2021!

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie, iar programele Rabla 2021, Rabla Plus...

Începe programul Rabla 2021!
Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 15 iulie 2020, 11:53

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani care beneficiază de pensia socială minimă garantată în valoare de 704 lei urmează să primească...

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 18 martie 2020, 14:24

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic

Automobile Dacia cea mai mare companie din România, își oprește de mâine producţia la uzina de la Mioveni, ca măsură de prevenție în...

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic
Economie duminică, 25 august 2019, 10:15

Cine a clipit primul.

Asteptand data de 31 octombrie, Londra si Uniunea Europeana, asemenea unor boxeri inainte de marele meci care va fi urmarit de o lume intreaga cu cea...

Cine a clipit primul.
Economie luni, 29 iulie 2019, 10:12

Alternativa lui Boris Johson?

La doar cateva zile dupa ce a ocupat postul de sef al guvernului de la Londra (si a fost felicitat ca atare de guvernele europene si de Bruxelles )...

Alternativa lui Boris Johson?
Economie joi, 25 iulie 2019, 10:13

Dilema Boris Johnson

Boris Johnson a fost desemnat oficial, miercuri, prim-ministru al Marii Britanii de catre regina Elisabeta a II-a. Conform comunicatului oficial al...

Dilema Boris Johnson