Ascultă Radio București FM Live

Infailibilitate și infailibli

Infailibilitate și infailibli

Articol de , 12 iulie 2015, 09:50

Nu știu care vor fi rezultatele summit-ului UE care va hotărâ soarta Greciei.

Probabil că se va încheia cu bine dacă este să judec după reactiile din presă și din lumea politică apărute dupa ultimele propuneri făcute, joi, de Atena.

Reacții care, traduse într-un limbaj neacademic, ar suna ceva de genul « Uite-i că s-au intors la noi cu coada între picioare, mama lor dă greci » sau de genul « Ce credeau ei, că sunt mai cu moț? Bine le-au facut că i-au pus cu botu’ pe labe ».

Este evident că Grecia a făcut prea mult timp prea multe greșeli și că trebuie să plăteasca pentru ele. Cred că și grecii sunt convinși de asta.

Dar ce mi se pare mie grav este că aceste reacții scrâșnite sunt o dovadă că unii (mulți) se revoltă împotriva ideii insăși că cineva care nu este o mare putere a avut nu doar curajul să încerce să respingă rețetele economice impuse de marile puteri, dar a avut și curajul (pe care unii l-au considerat inconștiență) să se lupte aproape până la ultima suflare ca să-și justifice această respingere.

Timp de 45 de ani am fost fortați să credem în Farul călăuzitor de la Răsărit și asta ne-a dus la exasperare. De ce am avea, acum, nevoie de Farul călăuzitor de la Apus ?

În orice teorie, și mai ales în cele economice, din păcate, exista un sâmbure de adevăr, dar și un sâmbure de greșeală. Mi se pare o greșeală absolută să crezi că cineva, oricine, sau orice ar fi acel Cineva, deține adevărul absolut.

Nu sunt economist, dar prea mulți oameni foarte inteligenți din toată lumea critică rețetele-șablon impuse de FMI pentru ca un om cât de cât lucid să continue să dea credit orbește acestor rețete.

Și, în fond, nu văd de ce simt unii nevoia să înlocuim alinierea (impusă!) la teoriile economice marxist-leniniste, aplicate fără discernământ, cu alinierea (benevolă!) la alte teorii economice, aplicate tot fără discernământ.

Nu putem pur și simplu să gândim cu capul nostru și, mai ales, să avem încredere că putem gandi cu capul nostru?  Chiar cu riscul de a greși și/sau cu riscul de a-i supăra pe puternicii momentului.

În fond, ce se întâmplă acum este că ne auto-disprețuim capacitatea de a raționa preferând să adoptăm, pe nemestecate, raționamentele altora.

Un ministru portughez, intervievat de presa românească, declara că «ne-am câștigat dreptul de a nu fi de acord cu FMI» recunoscând astfel că cel puțin o parte din ceea ce a trebuit să accepte Portugalia de la FMI a fost greșit.

L-aș intreba pe ministrul portughez : De ce ați acceptat ceva ce stiați că este greșit ?  De teama răzbunării, sau pur și simplu din comoditate ?

E adevarat că este mai comod să umbli cu șabloane (nu te doare capul, le ai gata fabricate, sunt acceptate, le-au mai folosit și altii etc. etc.), dar umblând cu șabloane nu se progresează. Niciodată.

Este fascinant să privești dezbaterile între economisti, finanțiști, analiști etc. etc, la televizor. Constați că, în foarte mare parte, gândirea economica, astăzi, în Europa (pentru că in America situatia este, din  fericire, complet diferită) nu mai reprezintă încercarea de a găsi răspunsuri noi, soluții noi, ci se rezumă la efortul de a justifica de ce trebuie să ne aliniem la ceea ce au gandit, acum mulți ani, altii, pe care îi considerăm infailibili.

Cu ochii ațintiți catre Grecia, presa, și cea autohtonă și cea internațională, a ignorat cvasi-total reuniunea BRICS, din Rusia, unde s-au pus oficial bazele unei noi bănci globale de dezvoltare și a unei noi politici globale de dezvoltare.

Puținele titluri pe care le-am citit pe acest subiect sunau cam așa : «Rusia și China împotriva restului lumii» trecând cu premeditate sub tăcere că acolo mai erau prezente și Brazilia și India și Africa de Sud, țări care nu pot fi acuzate nici de reminiscențe imperialiste, nici de ambiții neo-comuniste.

BRICS reprezinta, în fond, o incercare a a fonda o Mișcare de Nealiniere  Economică așa cum în anii ’60 sau ’70 ai secolului XX au fost țări care au încercat să scape de dominația celor două blocuri, fondând Grupul Țărilor Nealiniate.

La vremea respectivă pariul politic a eșuat, polarizarea ideologică era mult prea puternică.

S-ar putea ca și pariul economic BRICS să eșueze, dar ar fi mare păcat!

Fie și din simplul motiv că nimic nu este mai periculos pentru progres  decât impresia infailibilității unora, alimentată de dorința (justificata, dar numai până la un punct) a altora, de a se pune la adăpostul acestei presupuse infailibilități

Când scriam editorialul mi-a venit în minte refrenul  din excelentul cantec « La mauvaise reputation » (Proasta reputație) al lui Georges Brassens: «Mais les braves gens n’aiment pas que/ L’on suive une autre route qu’eux». În traducere: «Oamenii respectabili detestă ca cineva să urmeze alt drum decât al lor».

Iar noi, în UE, suntem cu toții oameni respectabili.

Etichete:
Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Economie marți, 21 decembrie 2021, 18:14

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!

Prima staţie verde pentru reciclarea de PET-uri, sticle, doze de aluminiu şi deşeuri electrice şi electrocasnice funcţionează la un hipermarket...

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Economie marți, 7 septembrie 2021, 18:38

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!

Moneda europeană a trecut de 5 lei la ghişeele principalelor bănci comerciale din România, conform cotaţiilor disponibile pe paginile de...

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Începe programul Rabla 2021!
Economie marți, 20 aprilie 2021, 17:27

Începe programul Rabla 2021!

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie, iar programele Rabla 2021, Rabla Plus...

Începe programul Rabla 2021!
Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 15 iulie 2020, 11:53

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani care beneficiază de pensia socială minimă garantată în valoare de 704 lei urmează să primească...

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 18 martie 2020, 14:24

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic

Automobile Dacia cea mai mare companie din România, își oprește de mâine producţia la uzina de la Mioveni, ca măsură de prevenție în...

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic
Economie duminică, 25 august 2019, 10:15

Cine a clipit primul.

Asteptand data de 31 octombrie, Londra si Uniunea Europeana, asemenea unor boxeri inainte de marele meci care va fi urmarit de o lume intreaga cu cea...

Cine a clipit primul.
Economie luni, 29 iulie 2019, 10:12

Alternativa lui Boris Johson?

La doar cateva zile dupa ce a ocupat postul de sef al guvernului de la Londra (si a fost felicitat ca atare de guvernele europene si de Bruxelles )...

Alternativa lui Boris Johson?
Economie joi, 25 iulie 2019, 10:13

Dilema Boris Johnson

Boris Johnson a fost desemnat oficial, miercuri, prim-ministru al Marii Britanii de catre regina Elisabeta a II-a. Conform comunicatului oficial al...

Dilema Boris Johnson