In aceasta perioada a anului multe persoane sunt afectate de lumina puternica a soarelui
Articol de Stefania Grigore, 13 iulie 2015, 13:19
Hipersensibilitatea dureroasă la lumină, disconfortul resimţit de ochi în lumină puternică, incapacitatea de a tolera lumina poarta numele de fotofobie.
Pentru multe persoane, fotofobia nu se datorează unei afecţiuni.
Camere slab sau deloc iluminate şi ochelarii de soare pot ajuta pacienţii cu fotofobie.
Pentru cineva care este sensibil la lumină orice fel de sursă luminoasă poate produce disconfort.
Persoanele care au ochii de culoare deschisă dezvoltă mai frecvent sensibilitate la lumină puternică decât cei cu ochii de culoare mai închisă.
Simptome care pot apărea alături de sensibilitatea la lumină sunt durerea oculară, cefaleea, greata, vederea incetosata, mancarime, edem, ameteala sau chiar modificari ale auzului.
Sensibilitatea la lumină este dată de multe boli care afectează ochii, dar şi de boli care afectează întregul organism – arsurile oculare, abraziunea corneană, lentilele de contact purtate excesiv sau necorespunzătoare, uscăciunea ochilor; suprasolicitarea oculară,
glaucomul, dezlipirea de retină sau cataracta.
Scaderea vederii poate fi un prim semn de cataracta!
Aceasta este o pelicula fina opaca aparuta la nivelul cristalinului, care blocheaza patrunderea fasciculului luminos catre retina, cauzand tulburari de vedere.
Medicul oftalmolog Ozana Moraru:
Cauzele aparitiei cataractei nu se cunosc exact.
Printre ele pot contribui varsta, unele medicamente si loviturile de la nivelul ochiului care pot determina aparitia afectiunii imediat sau in timp.
In privinta tratamentului medicul Ozana Moraru atrage atentia ca in prezent exista tehnici medicale moderne cu ajutorul carora cataracta poate fi operata in faze incipiente:
In urma operatiei pacientul vede bine inca de-a doua zi. Interventia chirurgicala nu este complicata, ranile se vindeca repede si pacientul isi poate relua activitatea de zi cu zi intr-un timp foarte scurt.
Autor: Mihaela Arion