Cei mai mari „ecologiști” din București
Articol de Sabina Lapadatescu, 28 iulie 2015, 11:21
Cei mai „înfocați ecologiști” din orașul nostru nu sunt nici cei care au mărșăluit pe străzi împotriva proiectului minier de la Roșia Montană, nici cei care amplasează puncte de colectare selectivă, ci niște „întreprinzători privați” care colectează și reciclează ceea ce a fost deja colectat selectiv de alții, în speță firmele de salubrizare.
Acești „întreprinzători foarte privați”, fiindcă ei nu plătesc nici impozit pe profit, nici CAS, nici asigurări pentru pensie, se deplasează în special pe bulevardele mari, unde știu că vor găsi mai multe puncte de colectare selectivă. Ei ridică puțin acele „clopote” verzi, albastre sau galbene și extrag, pe dedesubt, ceea ce îi interesează, adică mai ales PET-urile. Își încarcă prada în niște saci imenși de rafie, asemenea celor folosiți de drumari pentru a depozita pământul când fac săpături, și trec la următorul punct de colectare. Unii dintre acești „scormonitori „, cum li se spune în limbajul străzii, sunt dotați cu niște cărucioare cu care cară sacii de PET-uri, alții folosesc pur și simplu mijloacele de transport RATB, ocupând toată zona din mijlocul acestora cu bagajele lor. Curios este faptul că nici măcar echipele de control ale RATB nu îi întreabă vreodată dacă au sau nu bilete pe „scormonitori”.
Conform reprezentanților firmelor de salubrizare, acești „investitori” reușesc să „privatizeze” aproape 50% dintre deșeurile colectate selectiv prin punctele stradale.
Un alt aspect deranjat al activității „scormonitorilor” este mizeria pe care o lasă în urmă, după ce colectează selectiv plasticul. Punctele de colectare „atacate” de ei arată ca niște ghene de gunoi neigienizate.
În ciuda pagubelor, a aspectului neplăcut și a disconfortului pe care îl creează organele de ordine par să nu îi observe pe „scormonitori „. De fapt, atât Poliția Locală, cât și cea Națională și Jandarmeria se plâng de faptul că reglementările legale nu le conferă pârghiile necesare pentru combaterea fenomenului. Chiar dacă îi amendează pe „scormonitori „, aceștia nu plătesc amenzile contravenționale, deoarece sunt fie persoane fără adăpost, fie oameni care nu dețin proprietăți și nu pot fi constrânși la plata amenzilor.
Autor: Mircea Apostolescu