Veste buna de la INS: turismul este in crestere
Articol de , 3 august 2015, 18:22
In plin sezon estival, turismul din Romania da semne ca incepe sa se simta din ce in ce mai bine, cel putin la nivel de cifre statistice. Peste 4 milioane de turisti au fost inregistrati in primele 6 luni din acest an in hotelurile, vilele si pensiunile turistice din tara noastra, cu 14 procente mai multi decat in aceeasi perioada de anul trecuti.
Asa a anuntat astazi Institutul National de Statistica.
Cifrele
Conform INS in primul semestru au fost inregistrate 4 milioane 25 de mii de sosiri in structurile de primire turistica, adica 14,5% mai multe decat in primul semestru din 2014.
Asta nu inseamna ca au si fost 4 milioane de turisti fizici, ci doar ca in hotelurile, hostelurile, pensiunile si vilele din Romania au fost 4 milioane de sosiri, adica de inregistrari in registrele de la receptie. Cu siguranta au fost multi turisti care au stat la un singur hotel intr-un sejur, dar siguranta au fost si turisti care au stat, sa zicem, doua zile la un hotel, apoi s-au dus in alta statiune unde au mai stat doua zile, apoi in alta statiune inca trei zile.
Oricum, cresterea de peste 14 procente nu poate sa nu fie excelenta, pentru ca important pentru economie este sa creasca sumele incasate de la turisti.
Tot statistica spune ca 975.000 de sosiri inregistrate au fost de turisti straini, si restul de peste 3 milioane de sosiri au fost de turisti romani.
Nici INS si nici in statisticile de la nivel international nu se face disticntie intre turismul de faceri si turismul de placere, deci nu stim cate din cele 4 milioane de sosiri sunt urmare a cresterii activitatii economice si cate sunt urmare a atractivitatii Romaniei ca destinatie de vacanta.
Oricum, turismul in lume inseamna o industrie cu bani multi
Banii multi
Primele cinci tari din clasamentul turismului european pentru anul 2014 – adica Franta, Spania, Italia, Germania si Marea Britanie – au atras anul trecut 263 de milioane de turisti care au generat venituri de aproape 210 miliarde de euro.
Este o analiza publicata de revista olandeza Elseviere
Industria hoteliera din tarile din Top 5 ofera, pe ansamblu, 20 de milioane de locuri de cazare, ceea ce inceamna ca fiecare loc de cazare a generat, in medie, in 2014, incasari de 10 mii de euro .
Franta este o destinatie «ieftina» fiecare turist cheltuind in medie in 2014 numai 544 de euro/sejur, in timp ce Marea Britanie este o destinatie «scumpa», fiecare turist cheltuind, in medie, 1144 euro/sejur.
Tot conform saptamanalului olandez, la nivel global, anul trecut au fost inregistrati 1 miliard 133 de milioane de turisti. Prin comparatie, in 1980 in toata lumea au fost inregistrati numai 278 de milioane de turisti.
Strainii in Romania
INS afirma ca inprimul semestru au fost inregistrati in hoteluri, vile si pensiuni putin peste 975.000 de straini adica aproape 25% din totalul sosirilor.
Baza sunt tot romanii : sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat, în semestrul I 2015, peste 75%.
Din cei 975.235 de turişti străini, cam 11% au fost din Germania, adica 111.589, apoi 10% au fost din Italia, adica 95.887, iar aproape 89.000 de turisti au fost din Israel.
Interesanta aceasta redescoperire a Romaniei de catre evrei.
Pe locul 4 ca numar de turisti sositi in Romania a fost Franţa: 62.221. Este normal, avand in vedere numeroasele afaceri pe care la au francezii in Romania.
Important este faptul ca pe locul 5 la numarul de turisti sositi in primul semestru se afla SUA, 59.314,
În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (74,9% din total turişti străini), iar dintre aceştia 85% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.
Din Asia, au sosit 134.900 de turişti, o creştere remarcabila de 43,8% (!) fata de primul semestru de anul trecut
Baza turismului din Romania sunt … romanii
Asta nu este, in fond, ceva rau. Si alte tari foarte turistice mizeaza mult pe proprii lor cetateni.
Franta, prima destinatie turistica a Europei, a avut in 2013 circa 600 de milioane de nopti petrecute de straini in hoteluri, vile etc, si 1 miliard 200 de milioane de nopti petrecute de turistii francezi, deci un raport de 2 la 1 intre turistii autohtoni si straini
La noi, dupa cum spune INS, raportul este de 3 la 1.
Din statisticile INS reiese ca 75% dintre strainii care vin in Romania vin in orasele mari si numai 25% au stat in statiuni (la munte, la mare sau in Delta) in timp ce dintre turistii romani mai mult de jumatate au stat in statiuni si doar 44% au stat in orasele mari.
Paradoxal, ca sa atragem mai multi turisti straini ar trebui sa avem mai multe hoteluri ieftine, de 2 si 3 stele, in primul rand in orase, si ar trebui sa avem mult mai multe camping-uri in zonele turistice: fie cu casute, fie amenajate pentru rulote.
Noi avem senzatia ca turismul la casute si cel de rulote apartin trecutului, dar nu este deloc asa.
“Mobil-home”-urile sunt in plina dezvoltare in Occident, iar lipsa campingurilor amenajate modern, inclusiv cu prize de curent si alimentare cu apa, ne priveaza de multi turisti straini.
Numarul de nopti petrecute de turisti.
Sunt importante, pentru ca un turist cu cat sta mai mult timp cu atat cheltuie mai mult.
Conform INS, în primele şase luni din 2015 au fost 8,663 milioane de innoptări în hoteluri, moteluri, vile si pensiuni, cu 14,3% mai multe faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Deci o medie de 2 nopti/turist.
Durata medie a şederii, în semestrul I 2015, a fost de 2,2 zile la turiştii români şi de 2 zile la turiştii străini.
Prin comparatie, durata medie a unui sejur turistic la un hotel, sau un camping din Franta, in 2013, a fost de 6 zile, triplu fata de Romania.
Asta inseamna ca in majoritatea timpului hotelurile si pensiunile din Romania au stat goale.
Dovada : indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de numai 23,7% pe total structuri de cazare turistică. Indici ceva mai mari de utilizare au fost la hoteluri , dar de numai 29,8%, in timp ce la vilele turistice indicele de utilizare a fost de numai 16,4%.
Cu siguranta ca indicii de utilizare a locurilor de cazare se vor imbunatati din cauza vacantelor din lunile de vara, dar nici pe departe cat ar trebui.