Polonia protejeaza datornicii in franci elvetieni, preturile din Romania au continuat sa scada
Articol de , 11 august 2015, 19:10 / actualizat: 12 august 2015, 7:50
Guvernul si parlamentul de la Varsovia se arata foarte hotarate sa-i ajute pe datornicii in franci elvetieni, chiar prin a forta bancile creditoare sa piarda multi bani.
Camera inferioara a Parlamentului de la Varsovia a aprobat proiectul de lege privind conversia în zloţi a unora din creditele ipotecare în valută, iar pasii urmatori sunt discutarea acestui proiect in camera superioara, apoi aprobarea legii de catre presedinte.
De ce sunt hotarate autoritatile poloneze sa-i ajute pe cei indatorati in franci elvetieni
Mai intai de toate pentru ca presiunea populara este mult mai mare in Polonia decat in Romania: in Polonia sunt circa 550.00 de persoane care au credite ipotecare in franci elvetieni, in timp de in Romania Banca Nationala vorbeste de numai 75.000 de persoane.
In plus, lobby-ul bancar polonez nu pare capabil sa blocheze aceasta lege, dovada ca proiectul a fost aprobat de Seim, camera inferioara.
Legea spune ca unele dintre persoanele care au creditele ipotecare în valută vor putea să-şi converteasca împrumuturile în zloţi.
Daca trece si de Senat este putin probabil ca presedintele Andrzej Duda, va refuza sa o promulge, pentru ca el a castigat alegerile tocmai pe o platforma populista si impotriva politicii de austeritate,
Desi legea nu se refera la toti datornicii in valuta, ci numai la o parte din ei, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF) a estimat, intr-un publicat de agenţia de presă PAP si citat de Reuters, ca dacă legea va fi implementată în forma actuală băncile poloneze ar pierde in total aproximativ 5,75 miliarde de dolari (circa 5,2 miliarde de euro)
De ce lobby-ul bancar nu a treusit sa blocheze legea
In primul rand pentru ca, asa cum spuneam, presiunea populara este mult mai puternica pentru ca numarul celor indatorati este mult mai mare.
In plus, se pare ca Banca Nationala a Poloniei a evitat sa se alature celor care se opun legii, sau s-a resemnat cu idea ce nu se poate opune ei.
Agentiile de presa spun ca guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei chiar a avertizat recent creditorii că trebuie să se pregătească pentru conversia în zloţi a creditelor ipotecare în franci elveţieni. El a recomandat expres bancilor sa nu plateasca dividendele ca sa aiba o rezerva de bani.
La fel de adevarat este ca economia Poloniei este elevul premiant al UE in perioada de criza, din 2008 si pana acum.
Intre 2008 si 2011 Polonia a avut o crestere cumulata de peste 15% , in 2013 a avut o crestere de 1,7%, iar in 2014 o crestere de 3,3%.
Daca economia o duce bine, ce motiv ai sa nu usurezi viata oamenilor?
In plus, nu prea poti sa mizezi pe teama de recesiune pentru a impiedica masuri considerate “populiste”.
Romania: Institutul National de Statistica anunta scaderea preturilor de consum
INS a anuntat astazi ca prețurile de consum, in ansamblu, au fost mai mici cu ‐1,7% în luna iulie acest an comparativ cu luna iulie 2014.
Este vorba de preturile combinate ale marfurilor alimentare, ale marfurilor nealimentare si ale serviciilor.
Cel mai mult in ultimul an s-au ieftinit marfurile alimentare, cu 7%.
De ce numai 7%? Pentru ca reducerea de TVA de 15 puncte procentuale a fost aplicata numai alimentelor si berii, nu si bauturilor alcoolice, care intra si ele in “cosul” produselor alimentare luat in calcul.
Marfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,2% in ultimele 12 luni, iar serviciile s-au scumpit cu 2,2%.
Rezultatul este ca pentru 2015 rata medie lunara in inflatiei a ajuns la -0,2%.
Alimentele au continuat sa se ieftineasca
In ciuda stirilor care au aparut in presa care vorbeau despre scumpiri ascunse, INS spune ca, pe ansamblu, preturile la alimente au scazut si in iulie fata de luna iunie.
O scadere de 1,2%.
Cartofii s-au ieftinit in iulie cu aproape 8% fata de luna iunie, fructele proaspete s-au ieftinit cu aproape 4%, iar legumele si conservele de legume au fost cu 10% mai ieftine in iulie decat in iunie.
Chiar si laptele de vaca s-a ieftinit cu o jumatate de procent, iar carnea de pasare s-a ieftinit cu 0,3%.
In schimb, s-au scumpit citricele si alte fructe meridionale, cu 2,5 procente, pentru ca leul a scazut fata de dolar.
S-au mai scumpit – intre o zecime de procent si o jumate de procent – si produse precum uleiul comestibil, branza telemea, sau carnea de porc.
La marfurile nealimentare, indicele preturilor de consum a fost puternic tras in sus de scumpirea gazelor, de peste 11 %, pentru ca in rest cresterile au fost de sub o jumatate de procent.
In plus, au existat marfuri nealimentare care chiar s-au ieftinit in iulie fata de luna precedenta, de exemplu medicamentele, cu 3,5%.