Ne pasă sau nu de orașul în care trăim?
Articol de Stefania Grigore, 12 august 2015, 11:02
„Urbanism şi arhitectură participativă” este un proiect urbanistic de regenerare a segmentului spaţial, derulat în cadrul Facultăţii de Arhitectura Spiru Haret.
Acesta este făcut după un scenariu care surprinde particularităţile funcţionale ale cartierului şi dorinţele locuitorilor de a-şi îmbunătăţii viaţa cotidiană.
Arhitectul Andreea Matache împreună cu studenți ai facultății vor să nu mai existe o rupere între spațiul privat al locuinței și spațiul exterior al orașului, de care, de cele mai multe ori suntem total dezinteresați.
Pe de altă parte, ei își propun să creeze niște proiecte pilot care să se refere la spațiile din apropierea blocurilor sau aferente blocurilor acolo unde există deja formată o rețea socială, iar aceste spații să fie amenajate în funcție de dorințele locuitorilor, atât pe categorii de vârstă cât și categorii de ocupanți diferite, de la mame cu copii, la persoane cu dizabilități.
Arhitect Andreea Matache – doctor în urbanism:
Evenimentul cultural „Grădina de vară Favorit. Împreună în Drumul Taberei” este doar unul dintre evenimentele culturale organizate de arhitectul Andreea Matache împreună cu Facultatea de Arhitectură a Universităţii „Spiru Haret” , Grupul Iniţiativa Favorit, Centrul de Resurse pentru participare publică: CeRe şi Odaia Creativă având sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România şi al Centrului Cultural European Sector 6.
Au fost trei zile de ateliere de creaţie, sport, desen, muzică, handmade, mobilare urbană, dezbateri comunitare, living library şi proiecții de film ce s-au desfășurat în spaţiul de joacă aferent fostului Cinematograf Favorit, cu acces din strada Sibiu.
Evenimentul a marcat încheierea seriei de studii şi activităţi publice ale Facultății de Arhitectură a Universităţii „Spiru Haret” realizată prin proiectul „Urbanism şi arhitectură participativă în Drumul Taberei”, care şi-a propus să observe şi să înţeleagă viaţa urbană din acest cartier.
Rezultatele obţinute de-a lungul exerciţiului didactic de atelier au fost expuse cu prilejul mai multor evenimente.
Pe de altă parte, grupul de inițiativă civică FAVORIT a reușit să își îndeplinească un vis.
La începutul acestei luni, s-a semnat, la cinema Favorit, procesul verbal de predare-primire a clădirii, de la Ministerul Culturii/RADEF RomâniaFilm la primăria de sector.
De acum încolo, clădirea poate fi, în principiu, reabilitată de administrația locală, cu fonduri de la buget și din alte surse.
Așadar eforturile grupului nu au fost în zadar!
Mai sunt multe de făcut, însă ei vor fi acolo!
Autor: Andreea Erhan
Sursa foto: tv-h.ro