Eurostat: Romania, a doua in UE la cresterea PIB in Trimestrul II 2015
Articol de , 14 august 2015, 18:24
Cehia, România şi Polonia au avut, in aceasta ordine, cele mai mari creşteri ale Produsului Intern Brut din toata Uniunea Europeană în trimestrul doi din 2015 comparativ cu perioada similară din 2014.
Asa a anunţat, astazi, Oficiul european pentru Statistică Eurostat.
Cifrele publicate de Eurostat
În trimestrul al doilea PIB-ul pe ansamblul celor 28 de tari membre ale UE a crescut, cu 1,6% fata de aceeasi perioada de anul trecut .In schimb, zona euro a avut o crestere de doar 1,2%.
Cele mai mari cresteri fata de trimestul al doilea din 2014 au fost în Cehia (+4,4%), in România (+3,7%) şi in Polonia (+3,6%)
In general tarile foste comuniste s-au simtit bine: Bulgaria, a avut o crestere de 2,2%, Ungaria de 2,4%, Slovacia de 3,1%, Letonia de 2,6%.
Dintre tarile din zona euro, cea mai dinamica pare sa fie acum Spania, cu o crestere de 3,1% a PIB-ului fata de trimestrul II de anul trecut. Este adevarat ca Danemarca si Irlanda nu au trimis inca cifrele la Eurostat.
Chiar si Grecia a crescut cu 1,4%.
Italia, in schimb a avut o cvasi-stagnare, adica o crestere de numai 0,5%.
Cele doua “motoare” politice si economice ale UE, Germania si Franta, au avut cresteri modeste, de 1,6 si respectiv 1%.
Singura tara din Europa si din zona euro care a inregistrat o scadere a fost Finlanda (-1%)
PIB-ul Romaniei a crescut si fata de trimestrul I din acest an
A crescut cu 0,1% , dar aici nu mai suntem fruntasi in clasement, dimpotriva: media cresterii PIB-ului pe ansamblul UE in trimestrul al II-lea 2015 fata de trimestrul I a fost de 0,4%, iar in zona euro a fost de 0,3%.
Multe alte tari europene au avut cresteri mult mai mari decat Romania. Au fost chiar si cresteri de 1%, deci de zece ori mai puternice decat ale Romaniei
Asta poate sa fie un semn prevestitor pentru o reducere a ritmului de crestere a tarii noastre in restul anului, dar sa speram ca nu va fi cazul.
Oricum in previziunile aparute astazi in presa economica, unii analisti erau mai optimisti decat s-au dovedit in final cifrele INS: ei mizau chiar pe cresteri de 4,7 sau 4,8% in al doilea trimestru fata de aceeasi perioada din 2014.
Nu au avut dreptate, dar un plus de 3,7% nu are cum sa fie un rezultat rau.
Eurostat: Romania pe locul al doilea la inflatie
In luna iulie, conform Eurostat, Romania a avut a doua cea mai mica inflatie din Uniunea Europeana, dupa Cipru: Ciprul a avut o inflatie negative de -2,4%, Romania a avut o inflatie negative de -1,4%.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a menţinut la 0,2% în iulie, iar în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 0,1%.
Si grecii, si bulgarii si polonezii, si slovenii, si croatii au avut inflatie negativa.
Vorbim de inflatie negativa pentru ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, insista ca reducerea preturilor din Romania nu este deflatie.
Recenind la cresterea PIB-ului, probabil ca si guvernul se astepta la mai mult, deaceea prima reactie a premierului Victor Ponta, postata pe Facebook, a fost destul de ponderata: a spus ca 3,7% “nu este lucru rau”.
Motivele cresterii PIB-ului
In primul rand productia industriala. Dupa cum spune INS, in luna iunie 2015, față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială a crescut cu 3,1% ca serie brută,
În semestrul I 2015, comparativ cu semestrul I 2014, producția industrială a crescut ca serie brută cu 2,3%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,1%.
In al doilea rand comertul cu ridicata. In semestrul I 2015, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de semestrul I 2014, atât ca serie brută cu 2,1% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,4%.
Apoi comertul cu autovehicule. Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule vorbeste despre cresteri de ale vanzarilor de peste 16% INS spune ca in iunie 2015 față de luna corespunzătoare a anului precedent volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu autovehicule şi motociclete a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată cu circa 10%, fiecare.
In semestrul I 2015, fata de semestrul I 2014 a mai crescut si cifra de afaceri pentru serviciile de piață prestate populației cu 4,1%
Si comertul exterior a crescut.
În semestrul I 2015 exporturile au ajuns la 27 de miliarde de euro, iar importurile au ajuns la 30,3 miliarde de euro.
În semestrul I 2015, exporturile şi importurile au crescut cu 5,9%, respectiv cu 6,9%, comparativ cu semestrul I 2014
Sunt cifre record, care lasa sa se intrevada ca pana la sfarsitul anului vom atinge un nou record absolut si la exporturi si la importuri.
A crescut si activitatea in constructii. In luna iunie, faţă de luna corespunzătoare a anului 2014, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 13,0%. În semestrul I din 2015, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de semestrul I 2014, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată cu circa 10%.
In plus, in primul semestru au crescut si exporturile de energie electrica, cu 69%.
Intrebarea acum este cat de mare o sa fie impactul negativ al productiei agricole slabe asupra cresterii PIB-ului.
O tara europeana nu ar trebui sa fie foarte afectata de o recolta slaba.
In Franta, de exemplu, tara occidentala cu agricultura cea mai puternica, ponderea in PIB-ul national este de sub 2%.
In schimb, in Romania, in 2014 ponderea agriculturii a fost de 4,4%, deaceea, pe noi, anuntatele pierderi de recolta s-ar putea sa le loveasca puternic la cresterea PIB-ului.