Grecia, sufocată de imigranţii clandestini
Articol de , 18 august 2015, 15:11
Lovită din plin de măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali, Grecia îşi vede subminată fragila economie şi de numărul uriaş de imigranţi care îi asaltează frontierele.
Peste 20.000 de imigranţi clandestini au sosit în Grecia doar în cursul săptămânii trecute pe mare, a anunţat astăzi Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, citat de AFP.
Prin comparaţie, Înaltul Comisariat a precizat ca în tot anul 2014 au sosit în Grecia, pe mare, numai 43.000 de imigranţi clandestini.
Conform ONU, numai în luna iulie, în această ţară au sosit peste 50.000 de imigranţi, mai mult decât în tot anul 2014.
În ceea ce-i priveşte pe cei sosiţi săptămâna trecută, ONU afirmă că muţi dintre ei provin din Siria (82%). Afganii reprezintă 14%, iar irakienii 3%.
În consecinţă, conform reglementărilor internaţionale pe care trebuie să le respecte orice ţară membră ONU, Înaltul Comisariat susţine că “cea mai mare parte dintre cei sosiţi ar trebui să primească statutul de refugiat”
Înaltul Comisariat a afirmat că, având în vedere situaţia, ţările europene ar trebui să susţina Grecia în efortul de primire şi adăpostire a imigranţilor.
Situaţia este într-adevar dramatică pentru că, după cifrele oficiale, în Grecia au sosit de la 1 ianuarie şi până la sfârşitul lunii iulie nu mai puţin de 124.000 de imigranţi, majoritatea în insulele Kos, Lesbos, Chios, Samos sau Leros.
în afară de costul cazării, asigurării hranei şi asistenţei sanitare pentru atâtea persoane, guvernul grec mai trebuie să rezolve şi repercursiunile pe care acest flux masiv de imigranţi le au asupra economiei locale din respectivele insule.
Turismul reprezintă 20% din PIB-ul Greciei, iar pentru insulele cotropite de imigranţi el este aproape singura sursă de venit.
Miile de persoane care, din lipsă de capacităţi de cazare, au invadat plajele şi promenadele dormind direct pe pământ alungă turiştii.
Tabloidul britanic Daily Mail nu a ezitat să-şi intituleze unul din articolele despre insula Kos: “Nemulţumirea turiştilor în timp ce mii de refugiaţi afgani şi sirieni îşi instalează taberele şi transformă acestă agreabilă insulă într-o gaură de şoareci dezgustătoare”
Deşi titlul a provocat proteste, tabloidul a citat opinii ale turiştilor care au afirmat că dacă situaţia nu se va schimba, anul viitor nu vor mai veni în vacanţă în insulele greceşti.
Dincolo de polemicile umanitariste, situaţia este atât de gravă încât, după cum relatează Radio France Internationale, primarul insulei Kos, Giorgos Kiritsis, a trimis o scrisoare deschisă guvernului de la Atena avertizând că dacă nu se va găsi imediat o soluţie în insulă “va curge sânge”.