Ascultă Radio București FM Live

Bucuresti, doar locul 84 intre cele mai bune orase din lume

Bucuresti, doar locul 84 intre cele mai bune orase din lume

Articol de , 19 august 2015, 18:46

Bucurestiul este pe locul al 84-lea intr-un clasament al principalelor 140 de orase din toata lumea realizat in functie de calitatea vietii. Asa afirma cea mai recenta analiza elaborata de Economist Intelligence Unit (EIU) si publicata ieri.

Care sunt categoriile de orase

EIU a clasificat orasele lumii in 5 mari categorii:

– orase  care au indicele de calitate a vietii intre 80 si 100, 100 reprezetand orasul ideal in conditiile anului 2015. Sunt orase in care viata este frumoasa si nu exista decat putine inconveniente, daca exista

– orase care au indicele de calitate a vietii intre 70 si 80. Acestea sunt orase in care calitatea vietii este buna, in general, dar exista anumite inconveniente care provoaca disconfort

– orase care au indicele de calitate a vietii intre 60 si 70. Sunt orase in care sunt destul de multe elemente negative care afecteaza viata de zi cu zi

– orase care au indicele de calitate a vietii intre 50 si 60. Sunt orase in care traiul zilnic este dificil

– orasele care au indicele de calitate a vietii de sub 50. Sunt acele orase in care este foarte greu de trait.

In acest clasament Bucurestiul are indice total de 72.

Din tarile foste comuniste, orasul cel mai bine plasat este Budapesta, pe locul 45, cu indice de calitate a vietii 89. Urmeaza Praga pe locul 59 cu indice 85, Bratislava, pe locul 63, cu indice 82 si Varsovia, pe locul 64, cu indice de calitate a vietii de 81.

Mai bine decat la Bucuresti se traieste si la Beijing, la Sankt Petersburg si chiar la Moscova.

Pe ce criterii au fost calculati acesti indici ?

Prima categorie de criterii se refera la “Stabilitate”, adica incidenta micilor infractiuni, cea a infractiunilor violente, pericolul terorist, pericolul unor conclicte militare si pericolul unor confruntari sociale.

Bucurestiul are indice de stabilitate 80, la fel ca Beijing-ul si Varsovia, dar este considerat un oras mult mai stabil decat Moscova (indice 55)  si Sankt Petersburg (indice 60).

Budapesta si Praga  sunt considerate orase mai stabile decat Bucurestiul, cu indice 89, respectiv 84. Dintre tarile foste comuniste acum membre ale UE doar Sofia este considerata mai instabila decat Bucurestiul, cu indice 75.

De ce cred strainii ca orasul nostru este pandit de pericolul violentei mai mult decat Varsovia sau Budapesta, este greu de spus. Probabil ca tine de perceptia subiectiva.

Daca ne consoleaza, exista orase mari care sunt considerate mult mai periculoase decat Bucurestiul, de exemplu Londra (indice 70) sau New York (indice 70) sau Detroit (indice 75)

A doua cateogrie de criterii luate in calcul se refera la “Sanatate”, adica la  calitatea si la accesibilitatea asistentei medicale de stat si private.

Aici Bucurestiul pierde mult, pentru ca are doar 66 de puncte, cu 20 de puncte mai putin decat Sankt Petersburg si cu 25 de puncte mai putin decat Budapesta.

New York-ul, care este cu 20 de puncte mai periculos decat Bucurestiul, este in schimb cu 25 de puncte mai bun la asistenta sanitara, la fel ca si Detroit

Situatia proasta din spitalele romanesti sa ajuns, iata, sa fie perceputa puternic si la nivel mondial si ne afecteaza in clasament.

La ce altceva a mai primit Bucurestiul note slabe

La capitolul “Cultura si Mediu”. Este un capitol eterogen care contine: coruptia, cenzura, libertatea religioasa, dar si instalatiile sportive, numarul, calitatea si accesibilitatea instititutiilor de cultura, calitatea mancarii precum si bunurile de consum si serviciile disponibile.

Aici Bucurestiul a primit 74 de puncte, cu 13 puncte mai putin decat Praga, cu 17 puncte mai putin decat Budapesta si tot cu 17 puncte mai putin decat New York.

In schimb, Londra si Paris sunt considerate aproape perfecte, au fiecare 97 de puncte din 100 posibile.

Este putin porbabil ca Bucurestiul sa aiba lipsuri mari la calitatea mancarii, sau la bunurile de consum disponibile, sau la institutiile de cultura, dar sigur are mari lipsuri la coruptie.

Capitolele din clasamentul global la care Bucurestiul sta cel mai rau sunt “Educatia” si “Infrastructura”, la care am primit, la fiecare, doar 66 de puncte din 100 maximum posibile.

La Educatie au fost luate in consideratie accesibiltatea si calitatea educatiei de strat, dar si a celei private.

La Infrastructura au fost luate in consideratie strazile, transportul public, legaturile cu alte tari, apa, canalizarea, locuintele si telecomunicatiile.

In ce priveste educatia este vorba mai ales de perceptia subiectiva a realizatorilor analizei, pentru ca este greu de crezut  ca in scolile, licele si universitatile din Bucuresti calitatea invatamantului este mult mai slaba decat la Budapesta, la Detroit sau la Dublin, care au primit 100 de puncte.

Probabil ca este vorba pur si simplu de dotarile tehnice si de renumele pe care universitatile straine au reusit sa si-l construiasca pe plan international, pentru ca UMF Carol Davila, sau Universitatea Politehnica, sau Institutul de Constructii, nu dau in niciun caz specialisti mai prosti decat cei de la universitatile din Dublin, din Budapesta, sau din Seul, de exemplu.

In schimb, la infrastructura de transport, la canalizare si la apa potabila, este clar ca suntem mult in urma marilor orase.

Concluzii

Numai la unul din criteriile luate in calcul de analiza EIU, adica la “Stabilitate”, Bucurestiul intra in categoria oraselor bune de trait, pentru ca are 80 de puncte.

La alt capitol, “Cultura si mediul”, suntem in categoria oraselor in care se poate trai cu mici probleme, pentru ca am primit 74 de pucnte.

In schimb, sunt trei criterii: “Sanatatea”, “Educatia” si “Infrastructura” la care capitala Romaniei a primit doar 66 de puncte, deci este trecuta in categoria oraselor in care sunt destul de multe elemente negative

Orasele ideale

Concluzia analizei EIU este ca cel mai bine se traieste intr-un oras din Australia.

Melbourne este pe locul 1 mondial la calitatea vietii, cu 97,5 puncte din 100 posibile. Are indice de Stabilitate 95, indice de Cultura 95, dar are sanatate de 100, Educatie de 100 si Infrastructura tot de 100.

Pe locul al doilea in lume este Viena, cu 95,4 puncte. Multi dintre noi, cei care am vizita Austria, intelegem de ce.

Pe locul al treilea mondial este Vancouver din Canada.

Cel mai bine este de trait in Australia pentru ca din primele 10 orase cele mai bune din lume, in clasamentul EIU patru sunt australiene: Melbourne, Adelaide, Sydney si Perth.

Interesant este faptul ca intre primele 10 orase cele mai bune ale lumii sunt doar doua doua orase europene: Viena, pe locul doi, si Helsinki, pe locul 10.

In fine, ca o pata de culoare, sa mai spunem ca cel mai bun oras din Statele Unite unde merita sa traiesti este considerat nu New York, nici Los Angeles, nici Washington DC, nici Miami ci …. Honolulu, capitala statului Hawaii, unde se traieste mai bine ca la Paris sau Roma.

 

 

 

 

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Economie marți, 21 decembrie 2021, 18:14

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!

Prima staţie verde pentru reciclarea de PET-uri, sticle, doze de aluminiu şi deşeuri electrice şi electrocasnice funcţionează la un hipermarket...

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Economie marți, 7 septembrie 2021, 18:38

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!

Moneda europeană a trecut de 5 lei la ghişeele principalelor bănci comerciale din România, conform cotaţiilor disponibile pe paginile de...

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Începe programul Rabla 2021!
Economie marți, 20 aprilie 2021, 17:27

Începe programul Rabla 2021!

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie, iar programele Rabla 2021, Rabla Plus...

Începe programul Rabla 2021!
Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 15 iulie 2020, 11:53

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani care beneficiază de pensia socială minimă garantată în valoare de 704 lei urmează să primească...

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 18 martie 2020, 14:24

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic

Automobile Dacia cea mai mare companie din România, își oprește de mâine producţia la uzina de la Mioveni, ca măsură de prevenție în...

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic
Economie duminică, 25 august 2019, 10:15

Cine a clipit primul.

Asteptand data de 31 octombrie, Londra si Uniunea Europeana, asemenea unor boxeri inainte de marele meci care va fi urmarit de o lume intreaga cu cea...

Cine a clipit primul.
Economie luni, 29 iulie 2019, 10:12

Alternativa lui Boris Johson?

La doar cateva zile dupa ce a ocupat postul de sef al guvernului de la Londra (si a fost felicitat ca atare de guvernele europene si de Bruxelles )...

Alternativa lui Boris Johson?
Economie joi, 25 iulie 2019, 10:13

Dilema Boris Johnson

Boris Johnson a fost desemnat oficial, miercuri, prim-ministru al Marii Britanii de catre regina Elisabeta a II-a. Conform comunicatului oficial al...

Dilema Boris Johnson